Tyck till om tyreso.se

Lilla Tyresö och prins Eugen

Huvudbild

Prins Eugen (1865-1947) var yngste son till Oscar II och utbildade sig till konstnär i Paris. Från år 1894 och sexton somrar framåt hyrde prins Eugen villan Lilla Tyresö – idag vandrarhemmet Prinsvillan – belägen nära Tyresö slott.

Fotografierna är tagna av prins Eugen under åren 1894-1901, undantaget porträttet på prinsen där fotografen är okänd. Samtliga bilder tillhör museet Prins Eugens Waldemarsudde.

Prinsen målade flera av sina mest kända verk på Tyresö, bland dem Molnet (1896) som idag finns på Prins Eugens Waldemarsudde, konstmuseet på Djurgården som bär hans namn. Tyresö är den plats som betytt mest för prinsen som konstnär. I augusti 1897 skrev han följande rader till några vänner:

Om jag ändå kunde få visa er naturen härute. Den är tjusande, rik och omväxlande. Den har Danmarks leende lövskogsprakt och Norges kraft och rörliga terränger. Här finns stora fjärdar, och små insjöar, som skimrar fram mellan träden, var man går. Granskog och klippor växlar med gröna ängar med askar och ekar, så att Bellman inte kunde begära bättre.

Prins Eugens verk med motiv från Tyresö

Att prins Eugen också var en inspirerad fotograf, kunde man se sommartid 2012 och 2013 genom den utställning med runt femtio av hans fotografier, som lånades in från Waldemarsudde till Tyresö kyrkas församlingshem. Prinsens fotografier från Tyresö skildrar både landskap och människor. Landskapsfotona använde han ibland som förlagor för målningar och kameran blev då ett alternativ eller komplement till skissblocket. Ett exempel på detta är de bilder prinsen tog av den lilla sjön Fatburen som han sedan utnyttjade när han målade det stora verket Det stilla vattnet, som nu finns på Nationalmuseum. I andra fotografier är det hans vänner som är motiven – exempelvis finns ett antal bilder från bröllopet mellan de nära vännerna Teodor Lundberg och Ellen Nyblom från sommaren 1893. Prinsen hade också med sig kameran när han promenerade omkring i tyresönaturen – slottet, kyrkan, Notholmen och utsikten från Rävnäset över Albysjön är några av de motiv han fångade för över hundra år sedan som är lätta att känna igen även idag. De platser där prinsen målade verk som Molnet och Det stilla vattnet är också inom gångavstånd från "Prinsvillan" och alla kan vandra i prinsens fotspår genom att använda promenadkartan.

Promenadkartan

I sina många målningar med motiv från Tyresö avbildade prins Eugen det svenska landskap som låg honom närmast om hjärtat, och i fotografierna är det samma skickliga konstnärsöga som kommer till uttryck i skildringar av solnedgångar över Kalvfjärden och stämningsfulla sommarlandskap.

Tack vare ett samarbete mellan Prins Eugens Waldemarsudde å ena sidan och Tyresö kommun och Tyresö hembygdsförening å den andra, möjliggjordes en konstutställning på Waldemarsudde med verk från Tyresö av prins Eugen och hans konstnärsvänner. Till utställningen publicerade också en bok som fokuserar på Tyresö som samlingspunkt för de konstnärer som med prins Eugen i spetsen tillbringade sina somrar på Tyresö runt sekelskiftet 1900. Boken heter Konstnärskolonin på Tyresö och finns till försäljning.

Läs mer om boken Konstnärskolonin på Tyresö


Publicerad av: Iréne Hededal

Senast uppdaterad: 2017-08-22

Högermeny

Trycksaker

Trycksaker

På biblioteket och servicecenter finns böcker och broschyrer om Tyresö att köpa. Biblioteket har även böcker om Tyresö att låna. Välkommen!

Var?

Var?

Välj "Kulturhistoriska miljöer" på kommunens webbkarta. Då får du upp en lista över de områden som du kan läsa mer om här och en karta över var de ligger.