Tyck till om tyreso.se

Nyboda och Kulturcentrum Kvarnhjulet

Nyboda är ett historiskt namn som beskriver den plats där Nybodatorpet låg fram till 1960-talet. Då revs det för att ge plats åt det nya skolområdet.

Nybodatorpet på 1960-talet
Nybodatorpet som det såg ut på 1960-talet, snart innan det revs.

Torpet syns tydligt på Gabriel Bodings karta från 1748-1752 och placeringen motsvarar ungefär Nyboda skolas läge. Torpet låg vid Sämskmakarevägen som gick från nordväst över Myggdalsängarna ner mot Wättinge/Nyfors. Vägen hade i stort sett samma sträckning som Wättinge Gårdsväg har idag. Nybodatorpet tillhörde Tyresögodset innan det avstyckades på 1940-talet.

Kulturskolans entré 2011Nybodas röda skolpaviljonger som är entré till Kulturskolan idag. Foto från 2011.

Nyboda skola byggdes som en typisk 1960-talsskola i rött tegel, stora fönsterpartier och låga paviljonger för de olika stadierna. Med ett vikande elevunderlag på 1990-talet beslöt man att slå ihop Nyboda skola och Forellskolan. Efter flera års ombyggnad öppnade den totalrenoverade skolan på nytt hösten 2012.

Kulturcentrum Kvarnhjulet etablerades 2007 för att vara ett aktivitetsområde för kultur där gamla och unga kan mötas och verka. Kvarnhjulet huserar i några av Nyboda skolas gamla lokaler: hus A inrymmer Tyresö kulturskola och återvändarskolan, hus B föreningslokaler och hus C föreningslokaler och kommunens ungdomscafé Café Bonza.

Namnet Kvarnhjulet är hämtat ur det som drivit kommunen framåt i många år: strömmarna, energin och mångfalden av verksamheter.


Publicerad av: lena.guthe@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-09-18

Högermeny

Relaterad information

Trycksaker

Trycksaker

På biblioteket och servicecenter finns böcker och broschyrer om Tyresö att köpa. Biblioteket har även böcker om Tyresö att låna. Välkommen!

Var?

Var?

Välj "Kulturhistoriska miljöer" på kommunens webbkarta. Då får du upp en lista över de områden som du kan läsa mer om här och en karta över var de ligger.