Tyck till om tyreso.se

Trollbäcken

Namnet Trollbäcken började användas 1947 och bäcken man syftar på är den som kommer i dagen där Lindalsvägen möter Skogsängsvägen.

Vid 1900-talets början bestod den nuvarande kommunen av två stora gods: Tyresö i öster och Kumla i väster. Hela Fornudden var obebyggt, med undantag av torpet Näset. Övriga torp och gårdar var Hanviken, Borgen, Vreten, Kumlatorp, Skogsäng, Sofieberg, Södergården och Linde. Samtidigt som jordbruket blir alltmer olönsamt växer sig Egnahemsrörelsen sig stark: en möjlighet för obemedlade att få statliga lån. 1910 köpte Mellersta Sveriges Egnahems AB Kumla herrgård för att stycka upp till tomter och strax därefter bildades Kumla Egnahemsförening.

Buss från ca 1920

Redan 1919 startade busslinjen Stockholm-Vendelsö. Man kunde även ta sig hit med ångbåt från Drevvikens station.

 

I det bruna huset vid Skogsängsvägen 1 inrättades AB Tomtförvaltning. Säljbroschyren målar upp Kumla-Hanviken som "ett av stockholmstraktens vackraste och ur alla synpunkter mest praktiska sportstuge- och villaområden". Man lockar också med gott dricksvatten, elektriskt ljus och låga skatter.

Hit flyttar nu många människor från det trångbodda Stockholm. Kommunen anställer 1945 sin förste tjänsteman Gunnar Tunevi, som höll till i en vanlig villa vid Alléplan (idag riven). På 1950-talet byggs Centrumområdet vid Alléplan och Tyresö kommun hade nu drygt 3 000 invånare.

Hanvikens by är ett stort område med kedjehus som tillkommer på 1960-talet. Kommunhuset i centrum invigdes 1965 och kommunförvaltningen flyttar från Trollbäcken. De följande decennierna förtätas Trollbäcken och många små sommarstugor ersätts av stora, fristående villor.


Publicerad av: Lena Guthe

Senast uppdaterad: 2017-08-22

Högermeny

Trycksaker

Trycksaker

På biblioteket och servicecenter finns böcker och broschyrer om Tyresö att köpa. Biblioteket har även böcker om Tyresö att låna. Välkommen!

Var?

Var?

Välj "Kulturhistoriska miljöer" på kommunens webbkarta. Då får du upp en lista över de områden som du kan läsa mer om här och en karta över var de ligger.