Tyck till om tyreso.se

C3L och Ericssons telefonfabrik

Kring denna tomt utspelade sig ett rafflande scenario när kommunen var mycket ung.

I det nya område som kommunen köpte av markis Lagergren (den yngre) 1955 planerades bostäder för 12 000 personer och kommunledningen började nu intressera sig för hur man även skulle skapa arbetsplatser. När så dammsugarkungen Axel Wenner-Gren dök upp med ett grundmurat rykte som finansmagnat var kommunledningen mycket positivt inställda till ett samarbete. Wenner-Gren hade redan i början av 1950-talet startat ett företag för datamaskiner i Kalifornien och efter några knackiga år beslöt han att flytta tillverkningen över till Sverige i syfte att göra Tyresö till Sveriges nya elektronikcentrum! Här hade han kommit i kontakt med energisk entreprenör och uppfinnare, Bo Nyman, som bildade ABN (Aktiebolaget Bo Nyman) och i samråd med kommunen sattes spaden i jorden på Bollmoratomten år 1958. Här planerades för en modern datorindustri med tusentals anställda och man tänkte även anlägga sjukhus och brandkår. Projektet fick stor uppmärksamhet i media och kommunens styrande tyckte att de hade haft en väldig tur!

Planerna havererade dock ganska snart. Axel Wenner-Gren dog 1961 och det visade sig att det storslagna projektet var ett luftslott. Nu stod Tyresö kommun med 1200 tappade arbetstillfällen, en tom fabrik och en provisorisk brandstation. Kommunledningen bestämde sig för att köpa fastigheten för att ha som skola och förvaltningslokaler och fick betala 13 miljoner kronor. Efter många turer lyckades kommunen krypa ur avtalet genom att LM Ericsson fick köpa för vrakpris och byggde ut anläggningen till en fabrik som kom att sysselsätta 1400 personer. Under perioden 1963 till 1993 var Ericsson en stor arbetsgivare  i Tyresö men lämnar sedan kommunen helt.

Läs mer i Från vildmarksstråk till storstadssatellit av Anne Sahlin - Bollmoras expansion på sextiotalet. Den finns att låna eller köpa på Tyresö bibliotek. Se även Böcker om Tyresö.

                                                                 Ericssons telefonfabrik

Ericssons telefonfabrik

Tyresö kommun satsade istället på ett centrum för vuxenutbildning, Centrum för LivsLångt Lärande eller C3L, som upptog en stor del av byggnadskomplexet under en 10-årsperiod. Efter millennieskiftet har denna verksamhet krympt och under 2014 flyttat till Tyresö gymnasiums lokaler på Farmarstigen. 

I byggnaden finns numera flera stora träningsanläggningar, kontor och skola. På tomten har uppförts ett parkeringshus och den f d stora parkeringsplatsen har bebyggts med nya bostäder.


Publicerad av: Lena Guthe

Senast uppdaterad: 2017-09-18

Högermeny

Relaterad information

Trycksaker

Trycksaker

På biblioteket och servicecenter finns böcker och broschyrer om Tyresö att köpa. Biblioteket har även böcker om Tyresö att låna. Välkommen!

Var?

Var?

Välj "Kulturhistoriska miljöer" på kommunens webbkarta. Då får du upp en lista över de områden som du kan läsa mer om här och en karta över var de ligger.