Tyck till om tyreso.se

Kommunvapnet

Tyresö kommuns vapen fastställdes 1954. Det speglar en del av kommunens historia. I vapnet finns två typer av symboler – tre kvarnhjul och en oxpanna.

Tyresös kommunvapenKvarnhjulen symboliserar forsarna Follbrinksströmmen, Uddbyfallen och Nyfors. Kring dessa vattendrag utvecklades den tidiga industriella verksamheten i Tyresö på 1600-talet.

Industrierna styrdes av den mäktiga Maria Sofia de la Gardie. Hon var svärdotter till riksdrotsen Gabriel Oxenstierna som bland annat grundade Tyresö slott och kyrka. Därför ingår oxpannan som är symbolen för ätten Oxenstierna.

I dag används vapnet i Tyresö kommuns logotyp. Vi använder också vapnet i kommunens flagga vid vissa anläggningar i kommunen, till exempel idrottsplatserna, kommunhuset och vandrarhemmet.

Kommunvapnet finns i både färg och svartvitt.

Användning av kommunvapnet

Tyresö kommun äger kommunvapnet som är registrerat hos Patent- och Registreringsverket sedan 1974. Kommunvapnet är en symbol för Tyresö och används av Tyresö kommuns verksamheter. Kommunvapnet får användas av fler än Tyresö kommun, till exempel föreningar och ideella organisationer verksamma i Tyresö, men inte i kommersiellt syfte. Om en näringsidkare vill använda kommunens vapen som en del av sin logotyp eller varumärke, ska han/hon inhämta tillstånd hos kommunen. Ansökan om att använda vapnet ska göras hos kommunens chef för medborgarfokus Britt-Marie Lundberg-Björk, tel 08-578 291 00 (växel) e-post: Britt-Marie.Lundberg-Bjork@tyreso.se


Publicerad av: webmaster

Senast uppdaterad: 2017-06-20

Högermeny

Relaterad information