Tyck till om tyreso.se

Spännande vecka på bibblan

Publicerad den: 2017-09-25

9–14 oktober händer det extra många spännande saker för alla åldrar på biblioteken i Tyresö. Vad sägs om att gå på en interaktiv Muminutställning? Eller varför inte boka en PB – en personlig bibliotekarie.

Par med spännande bokMan kan slukas upp av en rafflande bok. Men på biblioteken finns även mycket för icke-bokslukare. Under biblioteksveckan så kan man till exempel gå på Bokimpro med Teater Kung & Drottning, där improvisatörer omvandlar deltagarnas idéer till en unik teaterupplevelse. Foto ANNA W THORBJÖRNSSON.

Susanne Gunnarsson– Vi har valt att samla många aktiviteter under en och samma vecka för att visa bredden på bibliotekens verksamhet. En del aktiviteter har vi speciellt för den här veckan – andra ingår i vår ordinarie verksamhet. Det finns faktiskt fortfarande de som tror att man "bara" kan låna böcker hos oss, säger ­Susanne Gunnarsson, kultur- och bibliotekschef (bilden). 

Utställning för hela kroppen

Det blir aktiviteter på kommunens alla bibliotek. En höjdpunkt under veckan blir invigningen av Mumin­utställningen Hur gick det sen? i Tyresö konsthall. Det är Finlandsinstitutets utställning som turnerar runt i hela Sverige.

Det är en interaktiv upplevelse inspirerad av Tove Janssons be­rätt­else. Genom att gå in i boken rent fysiskt upplevs utställningen med hela kroppen och alla sinnen. En familjeutställning som passar alla från tre år.
Det är inte den enda programpunkten med finsk anknytning. Eftersom Finland fyller 100 år i år uppmärksammas landet lite extra under biblioteksveckan. Sagoläsning på finska och ett föredrag om Tove Janssons författarskap ­är två exempel.

Något som istället har Tyresöanknytning är minibokcirkeln om boken Orkidépojken. Årets kulturstipendiat Helena Dahlgren har skrivit en thriller i Tyresömiljö, och på sista träffen deltar hon själv!

Äventyr för stora och små

De små barnen har mycket att välja på under biblioteksveckan till exempel sångstund, filmvisning och pyssel av olika slag.

Tisdagsklubben pysselFör de större barnen finns det andra aktiviteter. Efter att biblioteket har stängt kan man gå på upptäcktsfärd med Harry Potter-tema i de nedsläckta lokalerna. Tisdagsklubben på biblioteket i Trollbäcken som är till för barn mellan 9 och 12 år har just den här tisdagen också Harry Potter som tema när man ägnar sig åt pyssel, knep och knåp. Det finns en torsdagsklubb på huvudbiblioteket också. Där uppmärksammas att del nio av fantasyserien PAX änt­ligen har släppts.

– Det är viktigt att det finns fritidsalternativ för våra yngre kommuninvånare. Våra bibliotekarier är otroligt duktiga på att känna till vad som är populärt. Barnen själva har också bidragit mycket till förslag på aktiviteter på våra klubbar, säger Susanne Gunnarsson.

Uppsökande verksamhet

Och man kan alltså boka en egen personlig bibliotekarie! Berätta om vad du är intresserad av så matchas du ihop med en biblio­tekarie som skräddarsyr boktips just för dig.

Astrid Wiezell heter bibliote­karien som marknadsför denna tjänst. Hon har till vardags ett uppsökande uppdrag inriktat på att hitta nya målgrupper. Hon träffar bland annat de äldre som bor på Björkbacken och de som studerar på SFI (Svenska för invandrare) för att berätta om bibliotekens utbud.

– I somras var vi utomhus på badstränder och fotbollsplaner för att träffa barn och ungdomar. Vi satte upp ett så kallat pop-up bibliotek och det var väldigt populärt, säger Astrid Wiezell.

Alla programpunkter under biblioteksveckan finns på bibliotekets webbplats. Där kan man göra många av sina biblioteks­ärenden. Programmen finns också i evenemangskalendern.

– Det är andra året vi genomför biblioteksveckan. Vi hoppas att den blir till glädje. Extra roligt blir det om ännu fler Tyresöbor får upp ögonen för vårt utbud, säger Susanne Gunnarsson.

Bibliotekets webbplats

Evenemangskalendern


Publicerad av: christine.salomonsson@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-09-29

Högermeny

Information

Information

  • Kommunen har tre bibliotek - i Tyresö centrum, i Trollbäcken och i Tyresö Strand.
  • 2016 fick biblioteken 225 763 fysiska besök och 93 973 virtuella (via webbplatsen).
  • 191 243 böcker lånades ut varav närmare 10 000 var e-böcker.

bibliotek.tyreso.se