Tyck till om tyreso.se

Snart blir det mer offentlig konst i Tyresö

Publicerad den: 2016-01-27

Nu byggs det mycket i Tyresö. Bland annat ska Norra Tyresö Centrum växa fram de närmaste åren. Men blir det någon satsning på konst där, Charlotte Gyllner, konstansvarig kultursekreterare på Tyresö kommun?

Charlotte Gyllner framför konstverket Källan av Håkan Bonds– Ja, kommunen håller på att ta fram ett konstprogram som föreslår platser och teman för områdets konstnärliga gestaltningar, säger Charlotte Gyllner.

– Tidigare fanns det inga fastslagna arbetsrutiner kring detta och senast kommunen investerade i en konstnärlig gestaltning var när Strandskolan byggdes på 1990-talet. Men sedan 2014 finns det riktlinjer och jag hoppas nu att vi får till en bra samverkan mellan förvaltningarna så att konsten kan bidra till en attraktiv kommun med trivsamma offentliga miljöer.

Utställningsansvarig

Charlotte Gyllner arbetar inte bara med offentliga utsmyckningar. Främst ansvarar hon för utställningar – åtta om året – och olika program i Tyresö konsthall. Hon strävar efter en variation av olika uttryck och typer av konst: teckning, textil, måleri, skulptur... Programmen kan bestå av visningar, vernissager och föreläsningar.

Något extra spännande på gång?
– Eva Bergenwall som gjort Thyrisede-verket på huset vid Stadsparken visar sina målningar i Tyresö konsthall mellan 28 maj och 20 augusti, det är alltså konsthallens sommarutställning.

Charlotte Gyllner har även hand om utställningarna i Trollbäckens bibliotek. Hon är ensam på kommunen inom konstområdet så jobbet är mycket varierat.

– Jag spikar, målar och byter lampor – är marknadsförare, arrangör och pedagog. Jag gör ateljébesök hos konstnärer och går på utställningar.

Charlotte Gyllner vill gärna slå ett extra slag för Tyresö konsthall. 

– Den är suveränt placerad mitt i Tyresö centrum och intill biblioteket. Konstgallerierna i stan lockar mest den initierade konsteliten, men jag gillar att vi här når en bred publikgrupp. Till biblioteket går alla typer av människor och det är lätt att slinka in i hallen när man ändå är där. Min vision är att konsten i Tyresö ska vara öppen, tillgänglig och tankeväckande.

Populärast 2015

De populäraste utställningarna under 2015 var fotoutställningen "Tyresö centrum 50 år" och julsalongen som till skillnad från många andra inte är jurybedömd utan alla som fyllt 16 år och är Tyresöbor får ställa ut.

Charlotte Gyllner och Ulla Thorsell i konsthallen– Det roligaste i mitt arbete är att träffa så många konstnärer och ta del av deras olika konstnärskap. Att bjudas in i deras process och tillsammans skapa en stark utställning.

– Och att möta besökare och höra om deras upplevelser av en utställning. Konst kan verkligen beröra, väcka tankar och starka känslor!

Hur ser framtidsplanerna ut?
– Just nu är det att fortsätta arbetet med den offentliga konsten. Får jag önska så vore det utökade resurser för att även kunna arbeta pedagogiskt med konstvandringar, konstkarta på kommunens webbplats och kanske en app med information för konstvandringar.

 

Bilderna:

Charlotte Gyllner framför konstverket Källan av Håkan Bonds.

Charlotte Gyllner tillsammans med besökaren Ulla Thorsell i konsthallen


Publicerad av: webmaster@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-04-12

Högermeny