Tyck till om tyreso.se

Ny arrendator utvecklar Uddby Gård

Publicerad den: 2016-03-14

Idag tillträdde nye arrendatorn på Uddby Gård, David Neveling. - Det här är den bästa måndagen i mitt liv. En dröm går i uppfyllelse när jag får kombinera saker jag brinner för – byggnadsvård, lantbruk och barnverksamhet, sa han då nyckeln överlämnades.


I äldre tider var fardagen, det datum då ett hyresavtal eller arrende upphör, den 14 mars. Då fick arrendatorn på Uddby Gård bege sig till markisen på Tyresö Slott för att med en sup och ett handslag förnya avtalet. Numera arrenderas gården av kommunen, men datumet för avtalsförnyelse består.

- Gården och familjen som bor här är viktiga för Tyresöborna. Vi har känt både smärta och spänning i processen att hitta en ny arrendator då familjen Magnusson inte ville förnya avtalet, säger Dick Bengtson, (M), ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Fler aktiviteter för barn

David NevelingNy arrendator är alltså David Neveling, ska driva gården tillsammans med Malin Virhage, 27. Som verksam i Tyresö har han ofta besökt Uddby Gård och Alby friluftsområde, uppskattat det han mött, men också sett möjligheter till förnyelse. När det så i fjol blev möjligt att söka arrendet blev David Neveling och Malin Virhage utvalda, mycket på grund av deras erfarenhetsbredd. David Neveling har förutom lantbrukande, även drivit förskolan Växa vid Tyresö kyrka, och har många idéer kring hur gården kan bli mer spännande för barn.

- Vi känner onekligen en press från Tyresöborna att både bevara och förbättra, men jag känner mig trygg med att Malins och mina ambitioner och entusiasm ska räcka för uppgiften. Vi vill skapa ett mönsterjordbruk och pedagogiskt visa hur det drivs. Vi vill också att gården ska vara levande hela veckan. Vi har massor av idéer och känner att kommunen är med på noterna, säger David Neveling.

Nytt visningsstall, djurkollo och kurser för barn

Kommunen planerar att uppföra en ny djurbyggnad där besökarna kan stifta närmare bekantskap med olika lantraser av kor, getter, får och höns. Uddby Gård startar i sommar Farmkids djurkollo, och till hösten startar ett antal djurskötarkurser för barn i olika åldrar. Det finns också planerer på att starta en förskola för åldrarna 1-5 år. Förskolegrupper och grundskoleklasser är också välkomna till djurskola, och företag och grupper kan boka olika evenemang, gökotta med påföljande konferens till exempel.

På Uddby Gårds nya webbplats kan du läsa mer om vad som är på gång.


Publicerad av: karin.hassler@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-04-12

Högermeny