Tyck till om tyreso.se

Medveten satsning på kultur

Publicerad den: 2016-03-23

Fullbokat och fullt av känslor som svirrar i luften. Barnteater på ­biblioteket är en av Tyresö kommuns populära satsningar på ­kultur för barn. Vi hängde med på dockteaterföreställningen "Kanel och Kanin och alla känslorna" en lördag i mars.

BarnteaterDockorna Kanel och Kanin blev Belle Wallins favoriter när Dockteatern Tittut spelade "Kanel och Kanin och alla känslorna" på biblioteket i Tyresö ­Centrum. Storasyster Lea var också med framme på scenen efter föreställningen. I bakgrunden kollar Oliver Schough in scenografin. Foto: Ryno Quantz.

Sorlet stiger i programrummet på biblioteket i Tyresö Centrum. Barnen som sitter på mattan på golvet har blickarna riktade mot den rosa plyschdekoren.

Ut på scenen kommer Kanel och Kanin, två halvmeterhöga dockor som blir förvånansvärt mänskliga med hjälp av dock­spelarna Annika From Borg och Sara Bexell från Dockteatern Tittut. Kanin klättrar upp i ett träd och bästisen Kanel håller för ögonen, det är för högt och läskigt!

Nu är publiken knäpptyst. Även babyn som sitter i mammas knä på sista bänk tittar på med stora ögon.
Men någon stör Kanels och Kanins mysiga utflykt i skogen.
– En ekorre! ropar ett barn när en ny liten docka dyker upp och får en nöt av Kanel och svartsjuka blickar från Kanin.

Båda föreställningarna på kommunens barnteater är fullsatta.
– Vi bokade i onsdags och fick de tre sista biljetterna, säger Louise Schough, som är här med Erik, 3, och Oliver, 6.

Bra barnteater lockar

Det finns till och med väntelista. I kassan sitter Anna-Karin Lejdal, kultursamordnare på Tyresö kommun, och i sista stund får hon tillbaka ett par biljetter, det är några som blivit sjuka.
– Nu är det några som blir ­glada, säger hon, när en pojke får plats med sin mamma.

Det är gott om stammisar på barnteatern på biblioteket. Anna Wallin är här med Belle, 3, och Lea, 6, för minst femte gången. Barnen har klätt upp sig för ­föreställningen i rosa kofta och ­diadem.
– Många kommer tillbaka. De vet att vi köper in barnteater av hög kvalitet, säger Anna-Karin Lejdal.

Lena Guthe, kultursekreterare på Tyresö kommun, instämmer.
– Vi har en väldigt stadig och trevlig publik när det gäller teater för barn som är 2–6 år. Vi har ­föreställningar på biblioteket ­sedan 30 år tillbaka, och även i ­andra kommundelar, till exempel på Tyresö bygdegård, ibland på Strandtorget och ibland i en teaterbuss, säger hon.

Aktiviteter för äldre barn

För lite äldre barn ligger kommunens fokus på kulturaktiviteter på skolloven.
– Nu senast på sportlovet hade vi slöjdklubben Hedvig för 7–12-åringar på konsthallen, där temat var återbruk, säger Lena Guthe.

På höstlovet var temat musik, med skapande verkstad på Kvarnhjulet, kommunens kulturcentrum. Där fick de som ville prova på att sjunga in sin egen skiva.

På Kvarnhjulet finns också Café Bonza, kommunens ungdomscafé för 15–20-åringar, där man bland annat kan hålla på med egen konst och skapa i musik­studion.

Något för alla, även vuxna

Kul kultur för hela familjen blir det 21–22 maj när det är dags igen för Tyresö medeltidsdagar på Lilla Tyresö vid Tyresö slott. Nyheter för i år är ett tornerspel på Robin Hood-tema, gycklarskola och fler aktiviteter för barn.

Ett annat viktigt område är ­kulturverksamhet för barn med behov av särskilt stöd. Det sker via skolan på vardagar, vid ett par tillfällen per termin.
– Det brukar vara dans- och ­teaterföreställningar som ofta är interaktiva, berättar Lena Guthe.

I kommunen finns självklart också kulturskolan, som är en egen verksamhet för barn från 5 till 19 år, och skapande skola, en statlig satsning för att öka kulturen i grundskolan. På Bio Forellen, som får stöd från kommunen, visas barnfilmer, och på biblio­teken har man sina egna barn­aktiviteter.

Efter att teaterföreställningen tagit slut får barnen komma fram och hälsa på dockorna, som blivit vänner igen. Kanel och Kanin tar sedan en liten lur i väntan på nästa fullsatta föreställning.

– Det är alltid roligt att spela här i Tyresö. Det finns en med­veten satsning på barnteater här, säger dockspelaren Annika From Borg.

Mer barnteater hittar du i evenemangskalendern


Publicerad av: christine.salomonsson@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-04-12

Högermeny