Tyck till om tyreso.se

Familjesommar på Uddby gård

Publicerad den: 2016-05-30

Det är full fart på Uddby gård. I mitten av maj anlände några av de nya djuren och i sommar byggs nytt får­stall och nya visningsytor. Viktiga pusselbitar i arrendatorn David Nevelings framtidsplaner för gården.

David Neveling på Uddby gård

Uddby gård ligger längs Tyresö gamla byväg i Alby naturreservat och arrenderas Uddby gård av David Neveling med familj. Foto: Håkan Lindgren.

Sedan mars i år driver David Neveling Uddby gård tillsammans med Malin Virhage. Ambitionerna för gården är tydliga. Uddby gård ska bli en öppen, tillgänglig gård med aktiviteter och verksamhet under både veckor och helger.

Kommunens satsning på ett helt nybyggt fårstall och ett större visningsområde är del av förutsättningarna. Nu rustas och renoveras det i ladugård och hagar. Gotlandsrussen står redan i hagen och i maj flyttar svenska lantraser som rödkullakor, värmländska skogsfår och mellerudskaniner in.  Efter sommaren kommer linderödsgrisar, jämtgetter och gammalsvenska dvärghöns.

Landet mitt i stan

Uddby gård ligger som en grön kil mellan Gamla Tyresö, Krusboda, Tyresö Strand, Albysjön och Alby naturreservat.

– Läget är perfekt, säger David Neveling. Landet mitt i stan! Det ger fantastiska möjligheter. Och allas vägar skulle kunna leda till gården. Det är lätt att ta sig hit med buss, cykel, till fots eller med bil. Men för att lyckas och bli en naturlig del av lokalsamhället måste man växla upp och tillföra mer, menar David Neveling. I sommar innebär det extra satsning på barnfamiljer.

Familjelördag och sommarkollo

Med start den 4 juni blir det fyra familjelördagar under sommaren med gårdsvisning, ponnyridning, kaninmys och andra aktiviteter. Utöver det startar sommarkollot Farmkids, en dagverksamhet för barn mellan sju och tolv år, med aktiviteter på gården och i Alby naturreservat. Bland annat djurskötsel, ridning, hinderbana, orientering och förstås bad i Albysjön. Veckan avslutas med familjefika med föräldrar och syskon. I övrigt är gården öppen för alla. Det är bara att titta förbi, ta en fika, gå en helgskötarutbildning, se det nya växa fram och fråga om djur, lantbruk eller framtidsplanerna.

– Vi vill ha folk på gården, ingen stör, säger David Neveling.

Djur och natur i fokus

David Neveling är sedan tidigare med och driver förskolan Växa vid Tyresö kyrka. Det är en av anledningarna till att Tyresö kommun föreslog att han skulle starta förskola på Uddby.

– Det blir en liten djur- och skurförskola med cirka 20 barn. Vi har fått godkänt av barn- och utbildningsförvaltningen. Får vi bygglov kan vi starta i augusti, säger han.

All pedagogisk verksamhet på Uddby gård, även höstens djurskola för årskurs F–6, utgår från Djurskyddet Sveriges värdegrund Rede (Respekt, empati, djur och etik).

Både David och Malin vill bidra till att öka medvetenheten om sambanden mellan jordbruk,
djurhållning och mat. De driver lantbruket ekologiskt och är Krav-certifierade.

– Vi vill visa barnen att allt på gården ingår i en större kedja. Det handlar om helheten. Djuren äter gårdens egenodlade vall, bidrar till öppna landskap och genererar kött. Den planerade allmogeträdgården tillför grönt i kaféet och när gårdens bageri är i gång bakar man förstås med egna ägg.

– Jag ser sommaren som en smygstart. Invigning blir det i höst när fårstallet är klart. Då är alla djur på plats, djurskolan är i gång och vi kan erbjuda både ekologiskt kött och gårdsbakat bröd, säger David.

Sommaraktiviteter på Uddby gård

  • Farmkids, sommarkollo för barn mellan 7 och 12 år: Vecka 27, 28 och 29. Måndag–lördag, kl. 9–17.
  • Familjelördagar: 4 juni, 2 juli och 20 augusti. Ponnyridning, klappa och lär känna kaninerna, lantbrunch, djurvisning med mera.
  • Café Rödkullan: Här är det utökade öppettider i sommar. Aktuella tider finns på uddbygard.org.
  • Djurskötare på helgerna: Både vuxna och barn kan anmäla sig till gårdens skötarutbildning för att kunna hjälpa till med djurskötsel. Första utbildningen genomfördes i maj. Intresseanmälan görs på uddbygard.org.

Publicerad av: magnus.borjesson@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-05-30

Högermeny