Tyck till om tyreso.se

Per Wennerstrand 20/3-24/4 2010

  

 

VI VILL VARA EGOISTER MEN KAN INTE

Skulptur, dikt & bild av Per Wennerstrand

 

20 mars - 24 april

 

 

målning av wennerstrand  

  

 

Per Wennerstrand är född 1963 och utbildad på Västerås Konstskola och Pernbys målarskola samt på Konsthögskolans skulpturavdelning i Stockholm. Han har bland annat ställt ut på Västerås Konstmuseum och Millesgården.

Per har gjort ett antal konstnärliga gestaltningar i offentlig miljö bl a på nya barnakuten på Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Abrahamsbergsskolan i Stockholm och senast en utomhusskulptur för Hässleholms kommun.

Per har ateljé i Ateljéhuset Årstaberg i Stockholmsförorten Årsta. Sedan 10 år arbetar han också regelbundet på Konstnärernas Kollektivverkstad i Nacka.

 

 

”När jag avbildar ett träd så är det inte trädet som är det huvudsakliga motivet utan vad det är som får trädet att växa. Kärlet bär morgondagen inom sig. Människorna är som det brustna kärlets skärvor. Trädets växande lagar sprickan i kärlet. Konsten länkar människor samman. Avståndet mellan skärvorna är havet vi färdas över.  

 

I ett samhälle där allting är handelsvaror kan det inte finnas någon kultur (Malcolm McLaren i intervju för SVT). Precis som samhället utmanas, utmanas konsten. Någonstans finns en smärtgräns för vad ett samhälle tål för att vara ett samhälle och vad konsten tål för att vara konst. Utan generositet ingen konst. Osjälviskhet är ett grundläggande mänskligt behov.  

Utställningens titel ”Vi vill vara egoister men kan inte” är ett citat av Simone Weil, fransk-judisk författarinna, 1909-1943. För mig berättar det något väsentligt om vad det är att vara människa. Människobegreppet är motivvärldens skärningspunkt och något som jag menar ständigt behöver försvaras och utvecklas.”  

 

Per Wennerstrand, mars 2010


Publicerad av: charlotte.gyllner@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-09-25

Högermeny

Kontakt

Kultur och bibliotek

Vik. kultursekreterare
Karin Gustavsson
Postadress:
Tyresö kommun
Kultur och bibliotek
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Östangränd 7
135 40 Tyresö

Politiskt ansvar