Tyck till om tyreso.se

Lämningar

Birgitta Silfverhielm  

7 februari - 14 mars 2009

 

 

 

Lämningar - om att tolka sin historia

"När min mor dog i cancer för sex år sedan och min far blev svårt dement, bestämde jag mig för att göra ett konstnärligt projekt om vem jag är, med utgångspunkt i dessa två personer som är orsaken till att jag finns. Det kom att handla om dem, lika mycket som om mig.

Idag har de båda lämnat livet. Jag bodde en tid i min fars hus, efter att han flyttat till äldreboende. Under den perioden fann jag mängder av dokument – filmer, fotografier, brev, bandinspelningar, livsdokument. Samtidigt hade jag tagit om hand min mors kläder, makeup och akvarellpapper med en stark känsla av att det var något jag skulle bearbeta. Bland min fars fotografier fann jag förvånansvärt många bilder av honom själv. Jag var förvånad eftersom min bild av honom var att han befann sig bakom kameran, inte framför. Att han, som var en person som intresserade sig så mycket för andra människor hade så många bilder av sig själv, gjorde mig nyfiken.

Min mors kläder och makeup genomgick så småningom en metamorfos. Akvarellpapper blev till hud, där makeupen lades, smetades och hälldes på. Ur hennes kläder klipptes tygprover för att kunna göra kollektioner. Verken har sin utgångspunkt i min mors längtan att uttrycka sig, som fick stå tillbaka för hemmafrutillvaro och senare arbete för att klara försörjningen.

Bland smalfilmerna fann jag en sekvens där min far filmat den sex-sjuåriga flicka som är jag, på midsommarafton. Alla dansar någon form av folkdans, men flickan dansar ensam helt i sin egen värld, som i trans, en dans som är långt ifrån de andras. Hon dansar inte för kameran, inte för publiken, utan för sig själv, för musiken som bara hon hör.

Till denna utställning har flera verk utvecklats som handlar om möten, separation, generationer, och om tid. Ett av verken handlar om mötet mellan mina föräldrar långt innan jag fanns, ett annat om mötet mellan en åttaåring och en 48-åring som är samma person.

Under arbetet med Lämningar, besökte jag en dag Riddarhuset. Just denna dag hade man tömt alla de gamla porslinsskåpen på sitt innehåll på grund av elarbeten. Jag tyckte mig stå inför en uppenbarelse av just det jag arbetat med så länge – bilden av frånvaron. Jag fotograferade där något som i sig självt faktiskt är en slags fotografi, ett camera obscura, en bild gjord av tiden själv. Betraktaren tycker sig se krokar, ja helt säkert är där krokar, men även bilden av urnor, av runda former, av skuggor… av vad?”

 

Birgitta Silfverhielm, februari 2009


Publicerad av: charlotte.gyllner@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-09-25

Högermeny

Kontakt

Kultur och bibliotek

Vik. kultursekreterare
Karin Gustavsson
Postadress:
Tyresö kommun
Kultur och bibliotek
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Östangränd 7
135 40 Tyresö

Politiskt ansvar

Kontakt

Kultur och bibliotek

Vik. kultursekreterare
Karin Gustavsson
Postadress:
Tyresö kommun
Kultur och bibliotek
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Östangränd 7
135 40 Tyresö

Politiskt ansvar