Tyck till om tyreso.se

TORBJÖRN LÄNK

8 mars-5 april 2008

  

 

 

Torbjörn Länk om sitt måleri:

"Titta, träden där borta ser ut att vara hämtade från en holländsk 1600-talsmålning, med åskmoln och allt!
"Såg du kvinnan i blått i museishopen? Med den snygga blå mössan! Rakt av från Vermeers ateljé!"
"Se släpljuset över de grovhuggna stenblocken – som väggarna i Colosseum – samma torra dammiga ljus över stenens skrovliga yta! Caravaggio! Hill!
Courbet!"

Korskopplingar och samband över tid och rum! Jag ser något som fängslar mig och märker att upplevelsen förstärks av andra konstverk – film, foto, måleri, litteratur eller av tidigare upplevelser och minnesbilder. Då ingår plötsligt de andra konstverken eller minnesbilderna också i upplevelsen. Som en tillgång, en verktygslåda, en egen bildbank. Fria att använda för att tydliggöra något.
Jag fotograferar människor överallt, på gator och torg, på resor, i köpcentra. Iakttar och fotograferar med samma lust som när en författare tjuvlyssnar på samtal i bussar, lyssnar och lägger på minnet. Jag använder datorn i mitt bildskapande. Som ett lager av alla de foton på okända människor jag tagit genom åren och Internet som en allmän bildbank. Som ett skissverktyg där jag kan sätta in människorna i olika miljöer. Naturligtvis är inte datorn absolut nödvändig – den är bara ett hjälpmedel bland andra i konstnärens verktygslåda – den ger mig skisser att arbeta med. Sedan tar arbetet i ateljén vid, men jag nämner den ändå för att nätet möjliggör så snabba förflyttningar. Till andra tider och platser. Till museer och konstsamlingar – ända in i människors privata fotoalbum!


För 12 år sedan visade jag ett antal porträtt på okända män i statens porträttsamling på Gripsholms slott. Äldre män som jag fotograferat runt Hötorget i Stockholm och sedan målat av. Måleritekniken hämtade jag från 15–1600-tal, delvis för att den har kvaliteer som knappast kan uppnås på annat sätt, men också av vördnad för de okända männen. Jag lärde mig mycket som jag fortfarande använder mig av, fast numera mycket friare.

Torbjörn Länk 2008


Publicerad av: Charlotte Gyllner

Senast uppdaterad: 2017-10-24

Högermeny

Kontakt

Kultur och bibliotek

Vik. kultursekreterare
Karin Gustavsson
Postadress:
Tyresö kommun
Kultur och bibliotek
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Östangränd 7
135 40 Tyresö

Politiskt ansvar