Tyck till om tyreso.se

Fredrik Lindberg

Norrifrån

måleri & objekt

6 september - 4 oktober 2008

 

Målning av Fredrik Lindberg  

 

Norrifrån

Så länge jag har följt Fredrik Lindbergs konstnärsbana har hans konst refererat mycket till minnet. Han har använt sig av fotografiets kapital, realistiska avbildningar, som alltid berättar en historia – åtminstone på ytan. I hans tidigare målningar har den historia som berättas förstörts, bilderna förstörts, förstörts och fördjupats. Av bjärta mönsterstråk, av fabeldjur, eller av medeltida mönster. Ofta har en liten pojke funnits med som betraktare, kanske konstnären själv?
Det verkar som att han vill påminna oss om att minnet inte är exakt, inte sant, bara en av många sanningar. I värsta fall en lögn. Men det verkar också som om han menar att detsamma gäller för konsten, att den inte kan göra anspråk på att säga sanningar, att den bara ger en av många möjliga bilder.
Till utställningen "Norrifrån" har Fredrik Lindberg i sina nya målningar – i temat "Ögonblick då öknen blommar" - uppenbart hämtat inspiration från medeltida mästare som Hieronymus Bosch och Albertus Pictor. Det visar sig mest tydligt i form av medeltida mönster som letar sig in i bilderna, slingrande och nästan levande. Det har också dykt upp gycklare och narrar, som till viss del tagit över den roll som den lilla pojken tidigare spelat. De letar sig in i miljöerna, delvis hämtade från släktens gamla fotografier från den västerbottniska landsbygden.
Formmässigt har Fredrik Lindberg förfinat en teknik som han använt tidigare – målningar på objekt. Objektens tre dimensioner verkar ytterligare påvisa att måleriet bara är en yta, att det inte är en sanning. Resultatet är målningar – tredimensionella eller tvådimensionella – som faktiskt säger något om tillblivandet av konst, av minne, av oss.

/Jonas Lindberg 2008


Publicerad av: Charlotte Gyllner

Senast uppdaterad: 2017-10-24

Högermeny

Kontakt

Kultur och bibliotek

Vik. kultursekreterare
Karin Gustavsson
Postadress:
Tyresö kommun
Kultur och bibliotek
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Östangränd 7
135 40 Tyresö

Politiskt ansvar