Tyck till om tyreso.se

Pelle Perlefelt 20/5- 26/8 2017

PELLE PERLEFELT

Silence

Måleri och teckning

20 maj- 26 augusti

Vernissage lördag 20 maj kl 12-15


konstverk

 

Silence

Jag tar mig oftast fram i landskapet med cykel, stannar, dokumenterar, skissar. Den fysiska ansträngningen av att tagit sig genom det landskap jag sedan formulerar förstärker mitt arbete, det ger teckningen och färgen en mer direkt koppling av momentet, en för mig starkare närvaro.

Det finns något i det jag ser som berör mig djupare, som bygger på de händelser och erfarenheter jag bär med mig. Jag läser in uttryck som kärlek, saknad, ensamhet, tystnad och oändlighet i tiden och rummet jag befinner mig i. Det får mig att stanna upp. Tystnaden är slående i upplevelsen. Verken formuleras på olika sätt, ibland med en horisont där tanken går bortom det gripbara, det vi tror oss förstå. De kan också bilda flera rum i motivet där händelser, tankar placeras utifrån erfarenheter eller upplevelser.

Det är en resa i en både fysisk och psykisk aspekt som kräver tid, både ute i omgivningarna som i ateljén. Att återskapa det jag ser och upplever med de erfarenheter och händelser jag varit med om är svårt. Mitt nuvarande arbete och tankesätt har en koppling i tid före, under och efter min sambos bortgång. Tiden är i fokus, sammanfattningen och formuleringen är en långsam process i mitt arbete. Det finns också en aspekt i min formulering av motivet som betydelse där jag brottas med olika psykologiska hinder eller funderingar som vävs in i teckningen och färgen.

Måleriet och tecknandet är för mig en stark poetisk form, ett uttryck som berör mig djupt, ett språk som jag kan variera i färger, nyanser, linjer, penselskrift, där jag kan låta kontraster spela mot varandra i oändliga kombinationer. I den här utställningen presenterar jag mina verk genom oljemålningar och oljepastellteckningar.

Silence är en utställning tillägnad min bortgångne och älskade Nicole, den är också tillägnad livet, det levande, att leva.

Pelle Perlefelt, maj 2017

 

 

Pelle Perlefelt är född 1966 i Linköping och numera bosatt och verksam i Stockholm. Utbildad på Konsthögskolan i Stockholm och på Nordiska Konstskolan i Kokkola, Finland. Pelle har ställt ut på bl a Domeij Gallery i Stockholm, Bror Hjorths Hus i Uppsala, Uppsala konstmuseum och Konstnärshuset i Stockholm. Han finns representerad på bl a Linköpings kommun, Norrköpings konstmuseum, Uppsala läns landsting, Statens konstråd och Göteborgs kulturförvaltning. Pelle har tilldelats bl a Längmanska kulturfondens stipendium, Konstnärsnämndens arbetsstipendium samt Bror Hjorths teckningsstipendium.


Publicerad av: charlotte.gyllner@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-10-06

Högermeny

Kontakt

Kultur och bibliotek

Vik. kultursekreterare
Karin Gustavsson
Postadress:
Tyresö kommun
Kultur och bibliotek
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Östangränd 7
135 40 Tyresö

Politiskt ansvar