Tyck till om tyreso.se

Backlöf-Palmquist 1/4-13/5 2017

MARIA BACKLÖF teckning och skulptur

LEIF PALMQUIST måleri

1 april - 13 maj

Vernissage lördag 1/4 kl 12-15

Lunchvisning med konstnärerna torsdag 20 april kl 12.

 

konstverk

 

Jag började experimentera med garn och virkning och upptäckte att det textila kan vara både måleriskt och tredimensionellt. Att det kan vara långsamt och traditionsbundet, men också snabbt och lättarbetat. Jag har inte något konceptuellt förhållande till den textila traditionen. Med åren har textil blivit som vilket annat material som helst att arbeta i. Jag hittar både vila och kreativt utlopp när jag arbetar i detta väldigt konkreta och taktila material. Och finner ett lagom och för mig välgörande motstånd i långsamheten i vissa tekniker, exempelvis i virkning och broderi. För mig har det inneburit en stor frihet.

Maria Backlöf

 

Mina verk är icke föreställande akvareller på papper ofta i diptyker, triptyker eller längre sekvenser. En del i diptyken eller triptyken sätter igång en process som tas upp av andra delen/delarna av verket och bildar tillsammans en helhet. Naturen med de fenomen som hör till är utgångspunkten i mitt arbete. Det kan handla om ljus, ljud, hastighet, gravitation etc. Utifrån fenomenen startar ett frihetsfält där naturlagarna kan upphävas och nya möjligheter prövas. Inre ljus möter yttre ljus i en ljusandning. Det kan vara ett ljus i bilden där ljuskällan inte går att definiera eller fixera. Ljus och mörker kan expandera och formera sig fritt. I de senaste verken har vattnet jag målar med fått en ökad betydelse. En sekvens bestående av 17 stycken målningar är målade med Paris regnvatten.

Leif Palmquist

 

Maria Backlöf (född 1956 i Njutånger) är utbildad på Köpenhamns konstakademi 1984-90 och är numera bosatt och verksam i Stockholm. Maria har ställt ut på bl a Olle Olssonhuset i Solna, Tomelilla konsthall samt Galleri 54 i Göteborg. Hon har erhållit ett flertal stipendier bl a Bildkonstnärsfondens arbetsstipendium och finns representerad på bland annat Malmö museum och Lunds sjukhus.

Leif Palmquist (född 1961 i Karlskrona) är utbildad på Forum i Malmö och numera bosatt och verksam i Stockholm. Leif har ställt ut på bl a Galleri Charlotte Lund i Stockholm, Karlskrona konsthall och Galerie Leger i Malmö. Han har utfört offentliga utsmyckningar på bland annat Viktor Rydbergs skola i Stockholm och på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Leif finns representerad på Statens konstråd. Under 2018 ställer Leif ut på Galleri Charlotte Lund.


Publicerad av: charlotte.gyllner@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-08-28

Högermeny

Kontakt

Kultur och bibliotek

Vik. kultursekreterare
Karin Gustavsson
Postadress:
Tyresö kommun
Kultur och bibliotek
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Östangränd 7
135 40 Tyresö

Politiskt ansvar