Tyck till om tyreso.se

Amanda Cardell 4/2-25/3 2017

AMANDA CARDELL

De ger sig av

Skulptur och foto

4 februari - 25 mars

Vernissage lördag 4/2 kl 12-15

Lunchvisning med konstnären torsdag 9 mars kl 12.

 

Konstverk

 

Pelargång, Luftpost Sammanfogade bekanta föremål blir här ett DNA av vår tid, en stor mängd skor förvandlas till vridna pelare från golv till tak. Pelarnas ursprung återfinns som arkitektoniska element i Giottos målerier. Den kvarlämnade lådan med visitkort och tomma kuvert blir molnartade former i luften. Det är spåren av människan bakom strukturer och system, som här förvandlas till nya berättelser.

Promenad i annan riktning Under de senaste 12 åren har jag fotograferat offentliga miljöer på olika platser i världen där någon har lämnat kvar sina skor. Det dyker regelbundet upp fler skor, alltid svarta, aldrig några spår av ägaren. Bilderna ger associationer till en undre värld, psykiatriska tillstånd eller mentala flyktvägar. Eller är det så enkelt att personen fått nya skor? Fotografierna monteras med collage av tunt papper.

Flying umbrellas and other strange birds En installation som visas här i sin tredje version. Det är paraplyer som styrs med trådar och rör sig flygande i luften. Borttappade och ihopsamlade paraplyer blir här en flock flyttfåglar  utan fast boplats. Resväskan är både boet och ballasten. Det stora grå paraplyet flyger ensamt, rytmiskt och starkt.

Jag arbetar främst med skulptur, installation och foto, ofta med platsspecifika projekt. Jag är intresserad av frågor kring konstens roll i samhället, samt estetik och materialitet i idéburna projekt som har fokus på en dialog med betraktaren. De senaste åren undersöker jag hur spontanitet och humanitet får plats i samhällets system och struktur under olika förhållanden.

Amanda Cardell, januari 2017

Amanda Cardell (född 1972) är bosatt och verksam i Stockholm och är utbildad på Kunstakademiet i Trondheim, Kungliga Konsthögskolan i Stockholm samt på Royal Academy of Fine Arts i Gent (Belgien). Amanda har haft ett flertal separat- och grupputställningar på gallerier, konsthallar och museer. I Sverige bl a på Eskilstuna konstmuseum, Södertälje konsthall och Galleri 54 i Göteborg. Internationellt på bl a Vigelandsmuseet i Oslo, Red brick warehouse i Yokohama (Japan) och på Centre Culturel Suedois i Paris. Hon har även mottagit flera stipendier som Sveriges bildkonstnärsfonds arbetsstipendium och Stockholm stads nordiska resestipendium samt utfört flera offentliga gestaltningar, bl a en lekskulptur i Midsommarkransen och en väggrelief i Södertälje Stadshus.

Amanda har även arbetat som gästlärare på Kunstakademiet i Oslo och i konstpedagogiska projekt samt som bildredaktör för tidskriften Bang.


Publicerad av: charlotte.gyllner@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2018-01-16

Högermeny

Kontakt

Kultur och bibliotek

Vik. kultursekreterare
Karin Gustavsson
Postadress:
Tyresö kommun
Kultur och bibliotek
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Östangränd 7
135 40 Tyresö

Politiskt ansvar