Tyck till om tyreso.se

Lardner Häggström-Szatek 19/3-21/4 2011

 

 

SOFI LARDNER HÄGGSTRÖM

THERESE SZATEK

  

måleri och teckning

 

19 mars - 21 april

 

 

teckning av therese szatek sofi lardner häggström

 

Sofi Lardner Häggström arbetar med måleri, teckning och videoinstallationer som kan placeras i gränslandet mellan det abstrakta och det figurativa. Utgångspunkten är historiska källor där spår och rester från det nära förflutna omkonstrueras och genererar nya bilder och berättelser om försvinnande och det okända. Exempelvis kan ett gammalt övergivet hus, en sjunken stad, gamla fotoalbum eller rostiga grafikplåtar från 50-talet utgöra underlag för arbete.

I fascinationen över det förflutna ser vi vår egen förgänglighet. Vilka avtryck lämnar vi efter oss? Vad är värt att bevara? Vad är det vi minns? I verken som visas på Tyresö Konsthall är det släktens gamla fotografier som står i fokus. Fotoalbumen är från slutet av artonhundratalet och början av nittonhundratalet.

I en del av målningarna och teckningarna har de dekorativa elementen från albumen förstorats upp och i andra verk har de svartvita fotografierna använts där människorna på bilderna suddats eller klippts ut och sedan fyllts i med färg och förvandlats till skuggor och silhuetter.  

Therese Szatek visar blyertsteckningar och akvareller. De stora blyertsteckningarna och akvarellerna är detaljrika och vittnar om att utförandet tar lång tid, vilket också är en viktig del av Thereses konstnärskap och arbetsprocess. Naturens former och växtlighet är återkommande inslag, ofta sammanvävda med människans avtryck i miljön.

På detta sätt bygger hon bilder med nya infallsvinklar och berättelser som vill bortgå från det vi först ser och lägga tyngden på det som finns i periferin. Med inzoomningar, form och avskalande närmar sig Therese existens, tid och förvandling genom att belysa den utvalda miljön eller objektet från ett nytt håll och skapa rörelse i den stilla bilden.      

 

Sofi Lardner Häggström är född 1972 och bor och är verksam i Huddinge. Hon är utbildad vid Konsthögskolan Valand i Göteborg och har ställt ut på bland annat Skånes konstförenings galleri i Malmö, Fullersta Bio Konsthall i Huddinge och på Konstakademiens grafiktriennal.  

Therese Szatek är född 1978 och bor och arbetar i Björkhagen i Stockholm. Även Therese är utbildad vid Konsthögskolan Valand i Göteborg. Hon har ställt ut bland annat på Röda Sten i Göteborg, Nationalgalleriet i Stockholm och på Huddinge konsthall.  

Både Therese och Sofi deltar just nu på årets vårsalong på Liljevalchs konsthall.

 

 

Publicerad av: charlotte.gyllner@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-09-25

Högermeny

Kontakt

Kultur och bibliotek

Vik. kultursekreterare
Karin Gustavsson
Postadress:
Tyresö kommun
Kultur och bibliotek
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Östangränd 7
135 40 Tyresö

Politiskt ansvar