Tyck till om tyreso.se

Eva Bergenwall 28/5 - 20/8 2016

EVA BERGENWALL - Speglingar

Måleri

28 maj - 19 augusti

 

Lunchvisning med konstnären onsdag 17 augusti kl 12

(Fri entré)


Speglingar. Målning av Eva Bergenwall

 

Speglingar

Sommarens utställning i Tyresö konsthall presenterar konstnären bakom det offentliga verket Thyrisede på Tyresö centrums fasad mot Stadsparken: Eva Bergenwall.

I utställningen ”Speglingar” visas främst målningar men även en del fotografiska tryck liknande de i fasadverket. Några av de utställda målningarna ligger som grund till bilderna i Thyrisede.

Evas bilder präglas av både dröm och verklighet, fantasi och realism. Poetiska skildringar av landskap och miljöer som ur ett minne, en flyktig tanke. Människorna som befolkar miljöerna har arketypiska drag och verkar röra sig fritt i tidsrymden mellan nuet och det förflutna. Motivvärlden är hämtad från både naturen och staden, inspirerad av miljöer där hon bott och platser hon besökt. Berättelser från det upplevda och sedda, den vuxnas iakttagelser av sin omvärld men kanske också minnen och förnimmelser från en barndom.

Stråken av färg är ömsom skissartat flyktiga och ömsom noggrant bearbetade i de olika verken. I målningen Speglingar, som även gett utställningen dess titel, är vattenytan med sina reflektioner och ljusstråk ömsint och omsorgsfullt skildrad som i en näckrosdammålning av Monet. Andra bilder har lämnats mitt i en flyktig och lätt rörelse, som för att inte mista ögonblicket, det svårfångade och unika.

Evas målningar påminner ibland om fönster med fasetter av infattat färgat glas, som om hennes målade färger har lyckats tillskansa sig glasets transparens och lyskraft. I många av verken arbetar Eva med bilder i lager på varandra som parallella berättelser, där nuet får möta oändligheten och verkligheten får dela rum med fantasin och drömmen.

 

Eva Bergenwall är född 1962 i Stockholm och är numera bosatt och verksam både i Stockholm och Visby. Eva är utbildad genom privatstudier hos enskilda konstnärer i Stockholm och San Francisco 1985-88 och under ett år på Bellas Artes i Granada, Spanien. Hon har även studerat konstvetenskap i Visby. Eva har haft ett flertal separat- och grupputställningar på gallerier och museer, bland annat på Galleri Erik Höglund i Stockholm, Gotlands konstmuseum, Ludvika konsthall och på Konstnärshuset i Stockholm. Hon har även mottagit flera stipendier och utfört offentliga gestaltningar på bl a Åkersberga sjukhem, Metallarbetarförbundet i Stockholm och på Almedalens bibliotek i Visby. Eva finns representerad i flera kommuner och landsting samt på Gotlands museum.Publicerad av: charlotte.gyllner@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2018-01-16

Högermeny

Kontakt

Kultur och bibliotek

Vik. kultursekreterare
Karin Gustavsson
Postadress:
Tyresö kommun
Kultur och bibliotek
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Östangränd 7
135 40 Tyresö

Politiskt ansvar