Tyck till om tyreso.se

Marklund Rydberg 6/2-12/3 2016

CARINA MARKLUND & ANNA-LENA RYDBERG

Betraktelser textil och teckning

Lunchvisning onsdag 9 mars kl 12.

Utställningen pågår till och med 12 mars.

 

marklund rydberg bilder

 

I min konst arbetar jag med betraktelser över livets förgänglighet och förundran inför tillvaron och människans plats i universum. Genom händerna undersöker jag och försöker förstå och förhålla mig till vår många gånger svårbegripliga värld. ”Hur att vara människa och medmänniska”. Människans relation till naturen, den storslagna, gränslösa och överväldigande, som rymmer ingångar till livets dolda mysterier. Mina bilder och objekt byggs upp i lager med olika komponenter som de screentryckta teckningarna, det taktila, känsliga och rika broderiet och de adderade tygapplikationerna. Det ger collageliknande bilder som öppnar upp och möjliggör flera ingångar för betraktaren.

 Carina Marklund 

 

I mitt konstnärliga arbete har orden på senare tid försvunnit. Titlar har blivit till; Svart blomma, när det tidigare var just orden som kunde fungera som igångsättare. Nu är det som sagt tyst i ateljén, förutom radions rapportering av flyktingars färd och terroristers handlingar. Materialet är däremot av stor betydelse, jag eftersträvar en slags torrhet som finns i textilen, i ullgarnet, torrpastellen och kolkritan. Jag hackar ner ullen i den gula fågeln som jag limmar på utsågad mdf, novembermörkret där utanför och den stora gamla kyrkan med ansikten från medeltiden påverkar mig också. Jag tänker att ullens värmande egenskaper aktiverar något nedärvt, bortglömt som har med människans närhet till djuren att göra. Det taktila inslaget är viktigt, även teckningarna som jag nu låter vara med i utställningar kan upplevas taktila. Teckningen har alltid utgjort grunden i mitt arbete, de textila materialen mitt medium. ”Att gräva där du står” (sitter) är sättet jag arbetar på.

 Anna-Lena Rydberg

 

Carina Marklund är född 1972 i Eskilstuna där hon numera är bosatt och verksam. Hon är utbildad i textil på Nyckelviksskolan och på Umeå Universitet. Sedan 2008 är hon medlem i nätverket Fiber Art Sweden. Carina har ställt ut på ett flertal konsthallar, gallerier och museer, bl a på Ronneby konsthall, Konsthallen Dalarnas museum, Konstnärshuset i Stockholm och Eskilstuna konstmuseum. Carina har även utfört offentliga gestaltningar på bl a Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Apladalsskolan i Värnamo samt finns representerad på Statens konstråd och ett flertal kommuner och landsting.

Anna-Lena Rydberg är född 1964 i Åtvidaberg och är numera bosatt och verksam i Söderköping. Anna-Lena är utbildad på Nyckelviksskolan samt i textil konst på Konstfack och har haft ett flertal separat- och samlingsutställningar på gallerier och konsthallar, bl a på Passagen i Linköping, Galleri Hörnan i Falun, Södertälje konsthall och Konstnärshuset i Stockholm. Anna-Lena finns representerad på bland annat Norrköping och Södertälje kommun, Dalarnas landsting och Apotekets konstförening och har även utfört offentliga uppdrag för bl a Familjecentralen i Söderköping och Södertälje kommun. Är medlem i Fiber Art Sweden.


Publicerad av: charlotte.gyllner@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2018-01-16

Högermeny

Kontakt

Kultur och bibliotek

Vik. kultursekreterare
Karin Gustavsson
Postadress:
Tyresö kommun
Kultur och bibliotek
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Östangränd 7
135 40 Tyresö

Politiskt ansvar