Tyck till om tyreso.se

Bengt J Wennberg 3-30/10 2015

 

BENGT JAHNSSON -WENNBERG

Med fokus på packningen

Måleri, text och installation

3 - 30 oktober

Vernissage lördag 3/10 kl 12-15

Lunchvisning med konstnären fredag 23 oktober kl 12

 

Målning av bengt jahnsson wennberg

 

Samtliga målningar och installationer som jag nu visar utgår från hus. Alla har de på ett eller annat sätt spelat en roll i mitt liv. Somliga är möblerade minnen. Andra är platser där då och nu går ihop, som lägenheten där jag bor. Först var den min pappas, men sedan nittiotalet är den min. Utsikten över parken intill har för mig årsringar. Där finns både min och dotterns uppväxt lagrade.

Rent generellt börjar min arbetsprocess oftast med att jag läser igenom gamla tankedagböcker i jakt på ett textfragment som ger mig en stark inre bild. Den försöker jag sedan så gott det går framkalla till en målning eller installation. Vanligen är bilden i texten tydlig för mig vad gäller övergripande saker, som tiden på dagen, stämning, hur ljuset är etc. När det gäller konkreta former och detaljer är det oftast mer oklart. Ibland har jag till en början målat och tecknat helt fritt. Så småningom brukar problemen bli för stora och jag tvingats leta rätt på miljöer och förlagor som någorlunda stämmer överens med vad jag vill åstadkomma. Andra gånger har det varit enklare eftersom de flesta texterna har en självbiografisk koppling. Jag har uppsökt de faktiska miljöerna, tecknat och fotograferat på plats och sedan fortsatt i ateljén.

Inte sällan går bilderna sina egna vägar och de ursprungliga texterna tappar i värde. Men det kan också vara tvärtom, att arbetet med bilderna får mig att skriva om och utvidga textfragmenten. På senare år har jag låtit text och bild mötas på utställningar. Jag har inte eftersträvat att de ska förklara eller illustrera varandra och därmed låsa fast, utan att de ska öppna upp. Jag har velat att de berikar och lägger till på lika villkor.

Bengt Jahnsson-Wennberg, september 2015

Länk till hemsida: www.jahnsson-wennberg.com

 

Bengt Jahnsson-Wennberg är född 1965, bosatt och verksam i Stockholm, utbildad vid Umeå Konsthögskola 1988-93. Han är även verksam som författare, debuterade skönlitterärt 2007 med romanen Lunch bakom horisonten.

Bengt har ställt ut på ett flertal konsthallar, bl a i Botkyrka, Örebro, Karlskoga och Rättvik, samt på gallerier i Stockholm som Nationalgalleriet, Hjärnstorm, Krister Fahl och Magnus Karlsson, och i Göteborg på Galleri 1 och Galleri PS.

Han har även utfört offentliga gestaltningar åt bl a Statens Konstråd och olika landsting samt finns representerad på Statens konstråd, ett flertal kommuner och landsting, Apoteksbolaget, SAS och flera företagssamlingar.

Arbetar som lärare vid Gerlesborgsskolan i Stockholm och konstskolan Basis.


Publicerad av: charlotte.gyllner@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-09-25

Högermeny

Kontakt

Kultur och bibliotek

Vik. kultursekreterare
Karin Gustavsson
Postadress:
Tyresö kommun
Kultur och bibliotek
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Östangränd 7
135 40 Tyresö

Politiskt ansvar