Tyck till om tyreso.se

Hyllning till målarprinsen 30/5 - 21/8 2015

HYLLNING TILL MÅLARPRINSEN

30 maj - 21 augusti

Invigning lördag 30 maj kl 12 med Anna Meister

från Prins Eugens Waldemarsudde

 

foto av prins Eugen som målar

 

Mellan åren 1894 och 1912 tillbringade prins Eugen sexton somrar på Lilla Tyresö nere vid Tyresö slott och naturen här inspirerade prinsen till några av hans mest kända och uppskattade konstverk. I år är det 150 år sedan prins Eugen föddes. Det uppmärksammar vi med en utställning där tio Tyresökonstnärer visar konstverk i dialog med prinsens liv och verk.

 

Medverkande konstnärer:  

LINA LÖFSTRÖM BAKER

Lina Löfström Baker tog examen; ”BA (Hons) in photography, film and imaging” vid Edinburgh Napier University 2007. Hon arbetar främst med fotografi, både med analoga och digitala tekniker. Linas verk behandlar ofta frågor om familj, miljö och minnen. Lina bor och arbetar i Tyresö, 2015 fick hon Tyresö kommuns kulturstipendium. I hyllningsutställningen visar Lina ett fotografiskt verk i tre delar: ”Eugens anteckningar”. Prinsen både målade och fotograferade av sin älskade Tyresönatur. Linas verk kombinerar de båda uttryckssätten och ger en känsla av att fotografierna målats fram med pensel.

 

DAVID BRACKEN

David Bracken är illustratör och konstnär. Han är född i Bradford, England och kom till Sverige 1958. David är utbildad vid Bradford Regional College of Arts och har arbetat med uppdrag i bland annat Sverige, Afrika, Japan, USA och Portugal. David skildrar gärna vår vackra Tyresönatur i sina målningar och liksom prinsen går han ofta ut i naturen för att finna inspirationen och arbeta direkt på plats. I utställningen får vi se akvareller med motiv från miljön kring slottet och prinsvillan och naturen däromkring.

 

ULLA CARLSSON

Ulla Carlsson är utbildad på Konstfackskolan och arbetar i många olika material och tekniker. Bor i Tyresö och har ateljé i den miljö prinsen befann sig i under sina sommarvistelser här. Ulla har ställt ut på ett flertal platser bland annat på just Prins Eugens Waldemarsudde där hon även finns representerad med ett verk. I utställningen deltar Ulla med pappersvikningar där utgångsmaterialet kommer från böcker och tidskrifter och handlar om naturupplevelser i Tyresö. Ulla finner det spännande att det som en gång inspirerat prins Eugen i hans konstnärskap nu är hennes egen inspirationskälla.

 

MIGUEL ESCRIBANO

Miguel Escribano är född i Bristol i England och flyttade till Tyresö 2007. Miguel har deltagit på ett flertal utställningar samt arbetat med olika uppdrag som t ex porträttmåleri och inredning av offentliga lokaler. Miguel är utbildad på Atelier Stockholm och har doktorerat på Salvador Dali samt illustrerat två barnböcker. Han har startat och driver ateljéhuset Konstverket i Tyresö. I sin hyllning till målarprinsen, målar Miguel sin egen Tyresöstämning, med det vackra vattentornet på sitt Parnassos som ett tempel till Apollon och Dionysos. Muserna sitter i skogen nedanför osynliga för stadsplanerare och fastighetsmäklare…

 

CHARLOTTE KROOK

Charlotte Krook är poet och konstnär utbildad på Gerlesborgsskolan i Stockholm. Charlotte har medverkat i många konstprojekt och samlingsutställningar på bland annat Kulturhuset och Stockholms Kulturfestival samt haft ett flertal separatutställningar, senast på Edsviks Konsthall 2014. Charlotte arbetar främst med akryl eller äggoljetempera på duk samt akvarell och tusch på trä eller papper. Handtextade poem förekommer ofta tillsammans med verken. I utställningen deltar Charlotte med verket ”Till Prinsens Ära” som är utfört i tusch och akvarell med gulddetaljer. Det är en poetisk bildsvit om fyra målningar som gestaltar prinsens kliv ut i det fria; hjärtats makt; en hyllning till naturen och det fria jaget.

 

ERJA LEMPINEN

Erja Lempinen är yrkesverksam fotograf. Parallellt med uppdragen arbetar hon med offentlig utsmyckning, egna projekt och utställningar. Erja är utbildad på GFU (Grundläggande Fotografisk Utbildning) 1980-81 i Stockholm och bor och arbetar i Tyresö. I sommarens hyllningsutställning i konsthallen visar Erja fotografier tagna med en mobiltelefon och publicerade på Instagram. Bilderna ingår i en serie – en bildberättelse från Östersjön. Erja berörs av Prins Eugens själfulla målningar från bekanta platser i vårt vackra Tyresö.

 

LISA MALMGREN

Lisa Malmgren är konstnär och silversmed, utbildad på Konstfack. Hennes arbeten består av både objekt och smycken, i silver och andra material. Berättandet står i fokus och är inspirationskällan. Lisa har deltagit på ett flertal utställningar i bland annat Sverige, Finland och Holland. Hon bor och arbetar i Tyresö med ateljé i huset Konstverket. ”Jag har fastnat för Prins Eugens kärlek till molnen och Tyresönaturen. Förutom molnringar, kommer jag att hylla Prinsen med ett halssmycke, där pärlorna består av bilder från Tyresönaturen. Ett halssmycke värdigt en prins och hans intresse för allt levande.”

 

RIEKO TAKAHASHI

Rieko Takahashi är född i Yokohama i Japan men bosatt i Sverige och Tyresö sedan 1998. Rieko är textilkonstnär och utbildad vid Tamagawa university och på HV-skola på Djurgården. Hon har ställt ut på bland annat Prins Eugens Waldemarsudde och Arkitekturmuseum och har skrivit boken Sashiko, japanskt broderi för alla. Prins Eugen var den förste svenske konstnären Rieko kom i kontakt med och hon fascinerades av byggnaden Waldemarsudde och prinsens målningar. Riekos verk i hyllningsutställningen har titeln ”Himlen har icke en gräns såsom molnen - prins Eugen i japansk tolkning” och är en textil studie inspirerad av prins Eugens målning Nattmoln (1901).

 

MARIKA AF TROLLE

Marika af Trolle är utbildad på Idun Lovéns konstskola och Gerlesborgsskolan i Stockholm samt på Ecole des Beaux-Arts i Frankrike, hon är bosatt och verksam i Tyresö. Marika har ställt ut på ett flertal gallerier och museer i Sverige och Frankrike bland annat på Vasarelymuseet i Aix-en Provence och Millesgården i Stockholm. I hyllningsutställningen visar Marika en fotografisk bildmosaik bestående av 2992 bilder insamlade från böcker om prins Eugen och Waldemarsudde. De flesta är bilder av prinsens målningar och teckningar men även fotografier från hans liv finns med i mosaiken.

 

EBBA STRID UDIKAS

Ebba Strid Udikas är inriktad på att skapa konstnärliga gestaltningar i projektform efter egna idéer. Det finns ett tydligt intresse för porträtt och för att involvera publiken. Ebba är utbildad på Konstfack. I hyllningsutställningen bidrar Ebba med verket ”Prins Eugen badar med sina vänner”, som lyfter fram människan Eugen. Ebba låter prinsen kliva ner från piedestalen och placerar honom bland sina vänner i ett bokstavligt talat naket tillstånd. Det är en evig sommarnatt, varmt och härligt. Inspirationen kommer från prins Eugens målningar från Tyresö, framförallt ”Den ljusa natten” som han målade till Norra Latin. 

 

Klicka här för att lyssna på Tyresöradions program om jubileet:

Tyresöradion om Prins Eugen 150 år


Publicerad av: charlotte.gyllner@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-09-25

Högermeny

Kontakt

Kultur och bibliotek

Vik. kultursekreterare
Karin Gustavsson
Postadress:
Tyresö kommun
Kultur och bibliotek
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Östangränd 7
135 40 Tyresö

Politiskt ansvar