Tyck till om tyreso.se

Adelman, Lindberg, Svensson 21/3-18/4 2015


MATS ADELMAN

FREDRIK LINDBERG

JOHAN SVENSSON

Härifrån och då

21 mars - 18 april

Vernissage lördag 21 mars kl 13-15

 

verk av adelman, lindberg och svensson

 

Utställningen Härifrån och då presenterar tre konstnärer som med olika utgångspunkter arbetar fram personliga bildvärldar där de ofta använder sig av inslag av naturen för att skapa fiktion. Minnet, tiden, gränsen mellan det urbana och naturen är viktiga teman i deras konst.

Mats Adelman, f. 1974 i Stockholm, tog sin masterexamen på Malmö Konsthögskola 2000 men bor och arbetar numera i Stockholm. Adelmans praktik och metod kan beskrivas som ett slags kretsloppstänkande, där gamla verk återanvänds och omarbetas. Till exempel sammanfogas äldre skulpturer och målningar till möbelliknande konstruktioner. I verken återfinns ofta motiv inspirerade av den speciella natur/miljö som skapas i städernas utkant där förortsbebyggelsen övergår i natur.

Fredrik Lindberg är född 1975 och hämtar en stor del av sin inspiration från hemtrakten i Västerbotten. Hans berättande målningar befinner sig i en blå/grå färgskala. Han visualiserar skogen och landskapet i minnesbilder från uppväxten i en liten by i Västerbottens inland, som han blandar med nuets händelser från dag till dag.
Då minnet inte är exakt, inte sant, målar han sekvenserna huller om buller ungefär som en blandad kortlek. Eftersom han valt att inte dokumentera existerande platser utan i stället på fri hand, gestalta olika känslor, situationer och tankar, blir målningarna drömlika, men utan att tappa realismen.

Johan Svensson, f 1971 i Essunga, arbetar framför allt med skulptur och installation, men också med teckning, text och animationer. Ofta kombineras olika konstnärliga uttryck som installation, animation eller text med skulpturala tekniker. Verken berör ofta vår tids verklighet, vardagliga fenomen, dagspolitiska händelser, fenomen från populärkulturen, och har drag av både skräckfilm och barnprogram. Omskrivningen, metamorfosen eller omkastningen av det bekanta till det groteska är en drivande metod i hans konstnärskap. Det kan handla om föremålens skala eller om en förflyttning från ett medium till ett annat.


Publicerad av: charlotte.gyllner@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2018-01-16

Högermeny

Kontakt

Kultur och bibliotek

Vik. kultursekreterare
Karin Gustavsson
Postadress:
Tyresö kommun
Kultur och bibliotek
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Östangränd 7
135 40 Tyresö

Politiskt ansvar