Tyck till om tyreso.se

Julia Widstrand 5/2-12/3 2011

 

JULIA WIDSTRAND  

  

Alla var där - broderier

5 februari - 12 mars

 

  broderi av julia widstrand

 

”Under min utbildning på HV skola fastnade jag för broderi och framförallt maskinbroderi. Jag har sedan dess skapat broderisviter som handlar om människor och miljöer. I mitt arbete utgår jag delvis från gamla fotografier av människor och hus, som jag inhandlar på loppisar och antikvariat runt om i Sverige, men också bilder som jag har fotograferat själv.

Jag vill brodera bilder där betraktaren ges möjlighet att själv fantisera kring innehåll och handling utifrån egna erfarenheter. Mina bilder är nästan alltid i serier där flera bilder ingår i samma verk.

 

Hela mitt broderi utgår nog från att jag tycker om att samla gamla bortglömda tygbitar, virkade spetsar och garner. För att dom ska få komma till användning igen.

Jag gillar att arbeta med tyg för att det har så stora möjligheter i sig. Olika material som t.ex. manchester, organza, tyll, och linneväv blir bra ytor såsom hud, sten, skuggor och plank när jag använder dom i mina broderier. Men det är också kul att kunna göra tredimensionella och taktila ytor med smock eller hålsömmar.

 

För tre år sedan började jag brodera bilder utifrån porträttfoton från 1800-talets början och 1900-talets slut. Jag ville göra en porträttserie med okända människor och höja deras betydelse för eftervärlden. Det är ett pågående projekt som jag kallar ”Vem var Lina”.

 

Under 2009 startade jag mitt examensarbetet ”Det var en gång” som består av broderade bakgrundsmiljöer med löstagbara figurer. Det är en serie miljöbilder där sagofigurer, bland annat Rödluvan och Guldlock, blandas med människor ur fotografier från 60- och 70-talet och på så sätt bildar nya sagor.

 

Just nu broderar jag stora bilder av folkmassor utifrån fotografier från 1900-talet såsom skolklasser, en simklubb, ett bröllop och familjer som är uppställda utanför sina hus. Jag intresserar mig för hur enskilda personer framträder på ett gruppfoto och i vilka sammanhang man väljer att ta en sådan bild.

 

Jag gillar idén av det långsamma arbetet med broderi men är samtidigt väldigt rastlös och arbetar själv väldigt snabbt och intensivt med varje bild. Jag har ofta fler idéer i huvudet än vad jag hinner genomföra och längtar efter att det ska bli klart så jag kan få börja på nästa ide.”

 

Julia Widstrand, januari 2011

 

 

 

Julia Widstrand är född 1982, bor och är verksam i Stockholm. Julia är utbildad på HV-skolan i Stockholm (Handarbetets Vänner) samt på Nyckelvikens textilutbildning. Hon har bland annat ställt ut på Möbelmässan och Liljevalchs vårsalong 2009.  

 

Broderi av Julia Widstrand


Publicerad av: charlotte.gyllner@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2018-01-16

Högermeny

Kontakt

Kultur och bibliotek

Vik. kultursekreterare
Karin Gustavsson
Postadress:
Tyresö kommun
Kultur och bibliotek
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Östangränd 7
135 40 Tyresö

Politiskt ansvar