Tyck till om tyreso.se

Ulrika Berge 7/2-14/3 2015

 

ULRIKA BERGE

Luftteckningar

7 februari - 14 mars

Vernissage lördag 7 februari kl 12-15

Invigning kl 13 med Ulrika Berge som presenterar utställningen

 luftteckning 

Luftteckningar

Ulrika Berge tecknar i luften, med vindlande tråd. Hennes skulpturer är mycket lätta så när du går fram mot dem rör de sig. Blommorna i skulpturen Vattenväxter vrider sig stilla medan bladen flyter runt. Det är en fysisk upplevelse att vandra in bland dem. Det är blomkalkar och skirt tecknade näckrosblad som består av enbart sina nerver. Det tunna, skira ger ett ömtåligt och lite overkligt intryck.

Bo Borg i tidningen Konsthantverk: ”Vi går in i rummet och får en fysisk upplevelse av ständig förändring av former, perspektiv, skuggmönster. Det är vackert på ett vitaliserande sätt. Ulrika Berge ser en skönhet i hur naturen är uppbyggd och konstruerad. Den är både påtaglig och undflyende. Skönheten är en del av livets omistliga mysterier och ett oöverträffat kommunikationsmedel. Den drabbar oss och vi svarar med känslor. Liksom i meditationen blir det en samtidig upplevelse av helhet och del, av allt och intet, en koncentration som inte tar, men ger energi.”

I Tyresö konsthall visar Ulrika svävande växtlighet, en skog av blommor fyller rummet. Väggarna befolkas av figurer i form av tvådimensionella luftteckningar av sytråd. Ett större relationsporträtt och ett dansande par. Bilder som berör detta att vara människa.

Ulrika Berge har fått uppmärksamhet för sina dansande blommor i Sverige och utomlands. För första gången visas hennes verk nu i Tyresö Konsthall. I september 2014 debuterade Ulrika som författare med boken Kamelen. En underfundig utvecklingsroman. En självbiografi. En fabel för vuxna.

www.ulrikaberge.se

 

Ulrika Berge är utbildad vid Konsthögskolan i Bergen 1993-98 och var under 2011-13 projektelev på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon har ställt ut på bland annat Konstnärshuset i Stockholm, Dalslands Konstmuseum och Virserums Konsthall. Även utanför Sverige i bland annat Norge, Kina och Australien. Ulrika har mottagit stipendier från Konstnärsnämnden, Konsthantverkets Vänner, Örebro kommun, Norskt Kulturråd m fl. Hon finns representerad på bland annat Röhsska Museet, Göteborgs kommun och Uppsala läns Landsting.


Publicerad av: charlotte.gyllner@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-09-25

Högermeny

Kontakt

Kultur och bibliotek

Vik. kultursekreterare
Karin Gustavsson
Postadress:
Tyresö kommun
Kultur och bibliotek
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Östangränd 7
135 40 Tyresö

Politiskt ansvar