Tyck till om tyreso.se

Alannah Robins 6-29/11 2014

ALANNAH ROBINS

Förort

Skulptur och skuggspelsverk

 

6-29 november

Vernissage torsdag 6/11 kl 17-19

Robin McGinley, curator och forskare inviger utställningen kl 18

Ett samarbete med Tyresö konstförening

 verk av alannah robins

 

Förort

Bina bygger i sprickorna där murbruket lossnat - WB Yeats, Starboet vid Mitt fönster

Med vardagliga saker som utgångspunkt utforskar Alannah Robins vårt arv av myter och erfarenheter. Hon har ett instinktivt, lekfullt förhållningssätt till arbetet. Tidigare orelaterade bilder kombineras för att nå djupare omedvetna lager av mening. De färdiga objekten eller bilderna bär ett spår av ett inre landskap, med återkommande teman kring sexualitet, identitet och människors relation till naturen.

Genom ett konstant pågående reduceringsarbete utforskar Alannah Robins idén om förorten som ett mellanrum, en ort där invandrare hamnar, där de bygger i fickorna mellan natur och stad. Både i engelskan och i svenskan används ordet förort med ett något nedlåtande tonfall och betecknar en ort under eller före själva centralorten. I verket Alla Helgons Dag, som refererar till ett annat slags mellanrum, har Alannah täckt kliniskt vita kakelplattor med kolsvart tusch för att sedan torka bort (reducera) en del av färgen tills ett collageliknande landskap framträder på ytan.

Ett material som används i flera av verken är ben av älg. Älgen, som stark romantisk symbol för Sverige, transformeras varsamt genom en kombination av textilier och invertering av skelettet. Genom att ljussätta skulpturerna läggs ytterligare en dimension till då skuggor framträder i rummet som en slags förnimmelse av frånvaro.

Skuggorna återfinner vi också i verken Förort där Alannah skär och klipper fram motivet i svart papper, även här ett reducerande tillvägagångssätt för att framställa bilden.

Den här utställningen är början på ett nytt samarbete mellan Alannah Robins och musikern Ewert Ekros. Ljudinstallationen, Bina Bygger i Sprickorna baseras både på originaldikten, The Stare’s Nest By My Window och på den svenska översättningen Starboet vid Mitt fönster, i översättning av Thomas Sjösvärd. De är mångbottnade och skapar musikalisk dialog med avsnitt från Lollo Collmars radiodokumentär om Återvändare. Vi hör röstar av unga invandrare i Göteborgs förorter som diskuterar känslan av att inte helt tillhöra eller av att hamna mellan två olika kulturer eller länder. Läsningen av en svensk översättning av en irländsk dikt med en irländsk röst, och en läsning av engelskt original med en svensk röst utvecklar vidare detta tillstånd. Ewerts avskalade och rena ljudbild understryker Alannahs konstnärliga uttryck.

 

 

Alannah Robins tog examen i skulptur på National College of Art and Design i Dublin 1989. Hon arbetade sedan i Skottland med platsspecifika skulpturer i landskapet. Alannah var initiativtagare och drivande kraft bakom Atlantic Artists, ett konstnärsdrivet kollektiv med galleri och studio på västkusten på Irland. Hon har vunnit flera uppdrag och utmärkelser för sin konst både här och i sitt hemland Irland, bland annat ett offentligt uppdrag för Waterford Institute of Technology, Tyresö Kulturstipendium och Helge Ax:son stipendium. Hon har medverkat i utställningar på bland annat London Dialogue Cultural Space (2012), Tegen2 i Stockholm (2012) och på Detroit i Stockholm (2014). Alannah är medlem i Detroit, ett konstnärsdrivet galleri här i Stockholm samt i Tyresökonstnärer, Visual Artists på Irland, Catalyst Arts Gallery i Belfast och Fylkingen.


Publicerad av: charlotte.gyllner@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-09-25

Högermeny

Kontakt

Kultur och bibliotek

Vik. kultursekreterare
Karin Gustavsson
Postadress:
Tyresö kommun
Kultur och bibliotek
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Östangränd 7
135 40 Tyresö

Politiskt ansvar