Tyck till om tyreso.se

Maria Jokitalo 4-31/10 2014

 

MARIA JOKITALO

I morse visste jag vem jag var men jag har

förändrats några gånger sen dess

 

Målning av Maria Jokitalo

 

I sagan behöver inte alltid fysikens lagar uppfyllas. Där kan verkligheten böjas, men hur rak är den egentligen? Min värld ser ut som den gör för att jag bor i min kropp, med dess specifika egenheter som sinnen och hjärna.

En favoritbok förutom “Alice i Underlandet” är ”Tidsresenärens hustru” där huvudpersonen lider av ett kromosomfel och därför hoppar omkring i tiden likt en pingisboll. Hustrun och mannen lever tillsammans men med olika kronologi, det som hänt ena parten kan dröja 20 år tills det hänt den andra. Science Fiction visst, men redan över hundra år sedan bevisade Einstein att vår mänskliga uppfattning om tid är felaktig. När kvantfysiken sen kliver in blir verklighetsbeskrivningen helt absurd.

En annan fascinerande källa är filosofen Ludwig Wittgenstein. Han misslyckades totalt i sitt försök att skapa ett exakt logiskt språk. Men glappet mellan orden och det beskrivna blev kristallklar. Han satte ord på en känsla i mig om världens egendomligheter. Hur världen alltid likt oljig gelé glider mellan fingrarna. Allting är, till sin natur, alltid annorlunda.

Jag är också väldigt förtjust i kläder som formar varelser hellre än människor. Tim Walkers magiska modefoton betonar just detta. Likaså performancekonstnären Leigh Bowerys partykreationer från 80-talet. De är fantastiska färgglada kroppsdräkter som förvränger kroppen till att balansera på gränsen mellan människa och absurd tragikomisk clownvarelse. Jag är intresserad av hur hans kostymer får människan att gränsa till ett det.

De tre senaste åren har jag arbetat med serien Body creatures. I den målar jag bilderna som plötsligt finns där för min inre syn, likt drömbilder, fulla av symboler. En del partier knivskarpa och andra partier lika otydliga som i drömmar. Vissa objekt är suddiga till sin form men tydliga i känsla och material. De bilder som förföljer mig under en tid är de jag sen arbetar med.

Processen är densamma för i stort sett alla målningar. Jag gestaltar bilderna genom att samla rekvisita bland egna prylar, hos bekanta, loppisar och ute i skogen. Sen bygger jag upp scenerna i ateljén, hemma eller ute i naturen. I bilderna finns olika varelser som tittar rakt ut ur bilden. Jag använder min kropp för att ge liv åt dem. Fotografierna jag tar av scenerna bearbetas och bildar kollage i datorn. Vissa objekt klistrar jag in från internet. Förlagan projiceras på duk och konturerna dras upp. Sen börjar det egentliga arbetet, förverkligandet genom måleriet. Genom att måla bearbetas bilden av hela kroppen.

Jag, min kropp, med mina sinnen, erfar, minns och känner.

Maria Jokitalo, september 2014

 

Maria Jokitalo är född 1978 i Borlänge och är numera boendes och verksam i Sverige och Spanien. Utbildad på Nordiska konstskolan i Karleby, Finland 2004-2006 och på Konsthögskolan i Stockholm 2006-2011. Maria har ställt ut på ett flertal gallerier och konsthallar, bland annat på galleri Våga Se i Stockholm, Vårsalongen på Liljevalchs konsthall och Konstkuben i Vallentuna. Hon har också deltagit på utställningar i Finland och Spanien. Maria har fått motta ett flertal stipendier, bland andra Kiruna Stipendiet och Höga Kusten Stipendiet.

 

 


Publicerad av: charlotte.gyllner@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2018-01-16

Högermeny

Kontakt

Kultur och bibliotek

Vik. kultursekreterare
Karin Gustavsson
Postadress:
Tyresö kommun
Kultur och bibliotek
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Östangränd 7
135 40 Tyresö

Politiskt ansvar