Tyck till om tyreso.se

Nyberg 1/2-8/3 2014

 

Anna Nyberg

A story to be told

1 februari – 8 mars 2014

Vernissage lördag 1 februari kl 12-15

 

 fotografi av anna nyberg

 

Mitt konstnärskap rör sig kring frågor om varandet kopplade till kroppen, seendet och rummet vi befinner oss i. Hur det känns att vara människa i en upplevd verklighet som glappar med den reella verkligheten. Jag har främst arbetat med platsspecifika installationer och ”tecknat” direkt i rummet med olika material t ex tejp och pigment. Ofta har konstverket suttit fast i själva byggnaden. Rummet blir bilden. Att använda så lite materia som möjligt och ändå försöka rubba betraktarens perception. På senare tid har även textila material tagit plats och mina konstverk har börjat närma sig traditionella objekt och målningar. Objekten tar sig ut i rummet och likt byggstenar bildar de en större rumslig enhet.

”A story to be told”, som tidigare har visats på Västerås Konstmuseum 2013/14 och på Gotland Konstmuseum sommaren 2013 startade ur en sorgeprocess. 2009 fick jag det svåra beskedet att min mamma inte hade en lång tid kvar att leva. I hennes skåp hittade jag en mängd textilier som hon hade tänkt sy kläder av. Bland annat ett gröngrått ylletyg till en duffel. Jag fastnade i mina tankar i hennes tyger och i ateljén började jag samman foga dem till ett slags flaggor. Jag visste inte alls vad detta var bra för, jag bara sydde på och tänkte att jag syr en flagga om dagen tills mamma går bort. Ord och meningar dök upp ur mitt inre likt sångtexter i musik, dessa broderade och applicerade jag på de textila målningarna. Texten och färgen och formen blev till en helhet, helt nya konstverk som ville säga någonting blev till. Jag såg att det var en historia som berättades, därav titeln, A Story to be told. I projektet ingår också fotografier och videos.

Anna Nyberg

 

Anna Nyberg är född 1966 i Stockholm, uppväxt i Västerås och numera bosatt och verksam i Stockholm. Nyberg är utbildad vid Konstfackskolan i Stockholm 1989-96. Hon har ställt ut på ett flertal museer, konsthallar och gallerier i Sverige, bl a på Västerås konstmuseum, Norrtälje konsthall och Rumänska Kulturinstitutet. Även internationellt i Berlin, Wien och Åbo.

Nyberg har uppfört ett offentligt konstverk på Celsiusskolan i Uppsala samt finns representerad på Statens konstråd, hon har även erhållit ett flertal stipendier t ex Konstnärsnämndens arbetsstipendium vid tre tillfällen.

Anna Nyberg arbetar även med scenografier och har skapat scenrum och kostym för modern dans som har visats bland annat på Dansens Hus i Stockholm.


Publicerad av: charlotte.gyllner@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2018-01-16

Högermeny

Kontakt

Kultur och bibliotek

Vik. kultursekreterare
Karin Gustavsson
Postadress:
Tyresö kommun
Kultur och bibliotek
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Östangränd 7
135 40 Tyresö

Politiskt ansvar