Tyck till om tyreso.se

af Trolle 7-30/11 2013

MARIKA af TROLLE

Måleri, fotografi och skulptur

7-30 november 2013

Vernissage torsdag 7/11 kl 17

 fotografi av af Trolle

 

Jag har bott nära Berget St Victoire i Provence, Frankrike i 32 år. Har sett alla livets skiftningar nära och i skuggan av detta vackra och storslagna berg. Det har påverkat min konst. Berget har gett mig styrka och berett en väg för mig att skapa, se färger och former.

I början av min tid i Frankrike gick jag och tecknade på Ecole des Beaux-Arts i Aix en Provence. Jag var ute och målade mycket i trakterna runt st Victoire. Jag började också experimentera med video och gjorde filmer och musikfilmer. Det var också under denna period jag började göra videoinstallationer, de första fyra videoinstallationerna var på temat buddismen: video-zen, video-koan, video-karma och video-nirvana.

Jag arbetar även i keramik och det hela började med att jag hade skapat några virtuella vaser i datorn och sedan bestämde mig för att göra dessa vaser i verkligheten. Det var underbart att arbeta med lera det kändes verkligen som att komma tillbaka till ”basic”. Urmänniskan vaknade i mig och jag kände mig jordad. Att inget är omöjligt blev ett måtto.

Jag har alltid varit fascinerad av den virtuella världen, där allt är möjligt.
Att skapa vaser, skulpturer och målningar som inte finns men ändå så tydligt framträder på skärmen och på fotot. Det är som att befinna sig i något slags gränsland mellan materia och icke materia. Belöningen är att på ett övertygande sätt få alla att se kejsarens nya kläder.

Måleriet är, för mig, en motvikt till mina digitala bilder. Måleri är att känna färgens doft och terpentinet. Jag har inte samma tålamod när jag målar, det ska gå fort, snabbt för att inte tappa tråden, allt känns som det måste ske i en rörelse och det nu. Jag målar ofta över gamla målningar, de får flera liv som inkarnationer. Det sista penseldraget blir avgörande för om målningen överlever eller inte. Ett penseldrag för mycket tar död på målningen.

Med det digitala kan man backa flera steg tillbaks tills man tappar fokus och ändrar riktning. Vilket i och för sig kan vara givande. Digitalt är ett mer exakt språk där allt kalkyleras och mäts. Det svåra är att avsluta. Man kan alltid ändra lite till, förbättra något, göra något nytt. Med en målning är det så mycket enklare, där känner jag direkt när den är avslutad.

Marika af Trolle

 

Marika af Trolle är född 1952 i Sverige, utbildad på Idun Lovéns konstskola och Gerlesborgsskolan i Stockholm samt på Ecole des Beaux-Arts i Frankrike, hon är numera bosatt och verksam i Tyresö. Marika har ställt ut på ett flertal gallerier och museer i Sverige och Frankrike bland annat på Vasarelymuseet i Aix-en Provence, Millesgården i Stockholm, Galleri C Hjärne i Helsingborg och på Stockholm Art Fair. Hennes videoverk har visats på bl a Kulturhuset, Moderna museet i Stockholm och på Sveaborg i Finland. Marika har utfört offentliga utsmyckningar på en förskola i Le Tholonet i Frankrike samt på Radisson Blu Waterfront Hotel i Stockholm.


Publicerad av: charlotte.gyllner@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2018-01-16

Högermeny

Kontakt

Kultur och bibliotek

Vik. kultursekreterare
Karin Gustavsson
Postadress:
Tyresö kommun
Kultur och bibliotek
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Östangränd 7
135 40 Tyresö

Politiskt ansvar