Tyck till om tyreso.se

Fahlsten - Kjellgren 19/3-16/4 2016

Laura Fahlsten och Britta Kjellgren Jäger

Inrum

19 mars – 16 april

 

Målningar av Laura Fahlsten och Britta Kjellgren Jäger

Temat för utställningen är kopplingen mellan konst och psykoanalys. Det handlar om likheter och ömsesidig påverkan mellan det måleriska och det psykoanalytiska, men några svar eller förklaringar presenteras inte, utan tanken är att visa hur dessa förbindelser ter sig i hela dess komplexitet.

Konstnärerna har utgått från egna minnen och drömmar.

Det finns något lockande, men samtidigt skrämmande i dessa känsligt närvarande, mångbottnade verk, eller som Leonardo da Vinci formulerade det:

"... kom jag till mynningen av en väldig grotta, inför vilken jag blev stående en stund som bedövad... med ryggen böjd i en båge och med vänstra handen på knät, medan jag med den högra skuggade för ögonen; och jag böjde mig först åt ett håll och sedan åt ett annat för att se, om jag skulle kunna upptäcka något inne i den, fastän detta var nästan omöjligt på grund av det intensiva mörkret där inne. Och sedan jag stått där en stund, vaknade plötsligt hos mig två känslor, fruktan och åstundan: fruktan för den mörka hotande grottan och åstundan att se, om det kunde finnas något underbart inne i den. "

Laura Fahlstens målningar är utförda i tempera på körsbärsfaner och Britta Kjellgren Jägers målningar är utförda i olja på bokfaner.

 

Laura Fahlsten är född 1967 i Stockholm där hon också är bosatt och verksam. Hon är utbildad på Konsthögskolan Valand i Göteborg och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Laura har haft ett flertal separatutställningar på bl a APA Gallery i Stockholm, Göteborgs Konstmuseum och Uppsala Konstmuseum. Just nu har hon en pågående utställning Tälthelgedomen i Sofia kyrka i Stockholm (t o m 28 mars). Laura finns representerad på bl a Statens konstråd, Göteborgs kommun, Stockholms Stad och Västra Götalandsregionen.


Britta Kjellgren Jäger är född 1968 i Stockholm där hon också är bosatt och verksam. Hon är utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och har haft ett flertal separat- och grupputställningar på gallerier och museer, bl a på Domeij Gallery i Stockholm, Norrköpings konstmuseum, Kulturhuset i Stockholm och Galleri Marianne Ahnlund i Umeå. Britta har även utfört flera offentliga gestaltningar på t ex Huddinge sjukhus, T-banestation Norsborg och i Hagastaden, Stockholm. Hon finns representerad på bl a Statens konstråd, Uppsala Läns Landsting och Gävle kommun.


Publicerad av: charlotte.gyllner@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2018-01-16

Högermeny

Kontakt

Kultur och bibliotek

Vik. kultursekreterare
Karin Gustavsson
Postadress:
Tyresö kommun
Kultur och bibliotek
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Östangränd 7
135 40 Tyresö

Politiskt ansvar