Tyck till om tyreso.se

Anton Wiraeus 2/10-5/11 2010

 

EN FÖRSVINNANDE STIG

 

- måleri, installation och animation av ANTON WIRAEUS

2 oktober - 5 november

 

 anton wireus  

 

”Trafikskyltar är urbana mönster som har en fast betydelse i trafikens språk men samtidigt blir till mönster som beskriver stadens rytm i starka och klara färger. Detta kan ses som en utgångspunkt eller ”navet” till utställningen En försvinnande stig. Jag har tidigare arbetat och genomfört tillfälliga interventioner/verk i ett övergivet parkeringshus i Hägersten, i källaren till en östtysk skola i Berlin, på en isig gata i Helsingfors, i ett kvarlämnat hus i en av New Mexicos ”ghost towns” och vid en palm på en rivningstomt i Barcelona.

Utgångspunkten för många av mina verk är platser som fått ett förändrat användningsområde och som öppnats upp för nya tolkningar och möjligheter då platserna övergivits. Jag är även intresserad av att tillfälligt ändra mer centrala platser där många personer passerar dagligen. I många fall känner jag att interventioner med en viss humor är ett sätt att ge den inrutade och kommersiellt kontrollerade staden en annorlunda utformning.”  

Anton Wiraeus september 2010 

 

Anton Wiraeus är född 1980 i Uppsala och utbildade sig 2002-2008 vid Bildkonstakademin i Helsingfors. Han har ställt ut på bl a Eskilstuna konsthall och galleri Hang-ups i Stockholm och på ett flertal ställen i Finland. Anton har finsk bakgrund och utsågs 2010 till årets unga svensk-finska konstnär av organisationen Suomi-Art.

Han har deltagit vid flera projekt och workshops som handlar om det urbana rummet och stadslandskapet både i Sverige och utomlands t ex i Berlin, Istanbul och Barcelona. Anton arbetar just nu med en offentlig utsmyckning på Heidenstamskolan i Uppsala.  

Anton Wiraeus kommer från en streetart-tradition där han gärna jobbar med objekt, platser och expressiva målningar som byggs upp av organiska och arkitektoniska element och kraftfulla färger. På Tyresö konsthall visar han måleri, animationer och en installation av material från gatans landskap.


Publicerad av: charlotte.gyllner@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-09-25

Högermeny

Kontakt

Kultur och bibliotek

Vik. kultursekreterare
Karin Gustavsson
Postadress:
Tyresö kommun
Kultur och bibliotek
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Östangränd 7
135 40 Tyresö

Politiskt ansvar