Tyck till om tyreso.se

Tyresö medeltidsdagar

Nu är Tyresö medeltidsdagar över för denna gång. Tack alla besökare, utställare, samarbetspartners för två härliga dagar!

Så här gick det till på Tyresö medeltidsdagar 20-21 maj 2017

Gör en tidsresa tillbaka till medeltiden - en upplevelse för hela familjen! Tornerspel, medeltida marknad, spektakel och roliga barnaktiviteter. Platsen för skådespelet är Lilla Tyresö, nära Tyresö slott och kyrka. Välkommen mellan kl 11 och 17. 

Arboga kuskar Foto Urban Arvidsson 2016

Spännande tornerspel med Riddare från Arboga. Foto: Eva Pettersson.

Upplev medeltiden i Tyresö

Så kommer de då, en dag om året. Marknadsknallarna med sina varor, riddarna med sina frustande hästar och det högljudda gycklarsällskapet och de kringresande musikanterna. På just den här platsen låg en medeltida borg och kanske var det så här det gick till när dåtidens människor samlades för byteshandel och gästabud. Vardagen var slitsam och hård, men när man möttes för att handla med skinn och ylletyger så ville man också ha roligt tillsammans, munhuggas med tokiga gycklare och smörja kråset med rovor, honung och viltkött. Under Tyresö medeltidsdagar får du följa med på en resa bakåt i tiden. 

Tornerspelet börjar klockan 15.00

Se det spännande tornerspelet med Riddare från Arboga. Robin Hood spelar en avgörande roll! Föreställningen innehåller stor dramatik bland riddare och hästar. Känn hur marken skakar när de frustande hästarna galopperar in på rännarbanan, hör skramlandet av riddarnas tunga rustningar och se solreflexerna i de blänkande svärden. Ett imponerande skådespel som får dig både häpna, jubla och skratta. En upplevelse utöver det vanliga! Tornerspelet ingår i entréavgiften.

Robin Hood Foto Eva Pettersson

Håll utkik efter Robin Hood. Foto: Eva Pettersson.

Medeltida marknad

På den medeltida marknaden kan besökarna strosa runt bland hantverkare och knallar i tidstypiska dräkter. Där fanns allehanda varor och äkta hantverk till försäljning: korg- och läderarbeten, smycken av brons, silver och bärnsten, knivar, keramik, tyger och tvålar. Det finns också goda korvar, must, doftande bröd och brända mandlar. Passa på och köp fina kläder av ull och lin efter historiska förlagor.

Medeltidsmarknad Foto Barbro Forsberg

Marknad med allehanda varor. Foto: Barbro Forsberg.

 

Aktiviteter

På området finns roliga aktiviteter för barn och vuxna; bågskytte, svärdstest, yxkastning, spjutkastning, armborstskytte och den spännande anordningen blida. Prova också på att spela musroulette. Barnen kan måla vapensköldar och prova på det medeltida hantverket tovning. Ett absolut måste är gycklarskolan där ungarna kan lära sig jonglera, prova på diabolo eller akrobatik. Och håll i struthättan - det finns till och med en medeltida, skojig karusell!

Sköna jungfrur dekorerar sköldar

Måla ditt eget vapen. Foto: Ryno Quantz

Tre glada riddareGlada riddare. Foto: Ryno Quantz.


Spektakel

Väpnare försvarar området, kämpande korsriddare tränar stridskonst och tokiga gycklare ställer till med oreda. På området härjar Pest & Kolera, gycklargruppen som hittar på en massa upptåg. Se upp för hetlevrade tempelriddare, plompare, flotesuggor och annat löst folk. Busar får sitta i stocken!

Busar får sitta i stockenBusar får sitta i stocken! Foto: Lena Guthe.

Mat och café

Blir du hungrig kan du slå dig ner på krogen Glada Galten där det serveras medeltida mat. Den sötsugne hittar hembakta läckerheter, kaffe och glass på caféet i Prinsvillan. Bakom Prinsvillan ser man fortfarande grunden av det gamla borgliknande stenhuset som låg här på medeltiden.

Det medeltida Tyresö

Platsen där medeltidsdagarna går av stapeln heter Lilla Tyresö och ligger nära Tyresö slott och kyrka. Här låg det medeltida Tyresöhus, säte för ett av Stockholmsområdets största gods med tillhörande gårdar. Där Prinsvillan nu ligger fanns på medeltiden ett större, borgliknande stenhus och av den gråstensgrunden kan man än i dag ana rester av i gräsmattan bakom det vita huset.

 

FAKTA TYRESÖ MEDELTIDSDAGAR 

Tid: 20-21 maj kl 11-17
Gatuadress:
Lilla Tyresö, Kyrkvägen 5, vid Tyresö kyrka och Tyresö slott.

Biljettpris inklusive tornerspel, gycklarskola, berättarföreställning och vissa aktiviteter: 100 kr för vuxna, 50 kr för barn (från 4 år upp till 18 år). Swish: 123 069 10 63, skriv hur många vuxna och barn du betalar för.
Rabatt vid förköp: 80 kr för vuxna, 40 kr för barn. Biljetter på www.tyreso.se/biljetter eller biblioteken i Tyresö centrum, Strand och Trollbäcken samt på Servicecenter i Tyresö centrum. 

Barnaktiviteter: Några är gratis, några kostar en slant mellan 10 och 80 kronor.

Färdmedel: Bästa sättet att ta sig hit är med buss 875 som går från Gullmarsplan via Tyresö centrum till ändhållplats Tyresö kyrka (bussresan tar cirka en halvtimme). Bussen stannar cirka 100 meter från medeltidsområdet. Linje 875 förstärks med tre extrabussar mellan Tyresö centrum och Tyresö kyrka 20-21 maj kl 10.45 – 17.30.

P-plats:
Kyrkängen, p-avgift 20 kr. OBS! Begränsat antal p-platser, stor risk för trafikstockning! Ta hellre cykel eller buss.

Frågor om arrangemanget: Anna-Karin Lejdal, tel 08-578 291 25, 070-169 85 66, e-post: anna-karin.lejdal@tyreso.se   

Frågor om marknaden:
Mikael Thun tel 070-379 87 07. Utställare som inte har medeltida tält eller kläder undanbedes vänligen. OBS! Marknadsplatserna är fullbokade.

Får man ta hunden med sig in på området? Ja, om den är kopplad.

Arrangör:
Tyresö kommun.
Samarbetspartners: AUG Glada Galten och Lilla Tyresö vandrarhem AB.


Publicerad av: Kristina Erdholm

Senast uppdaterad: 2017-06-14

Högermeny

Tyresö medeltidsdagar

Tyresö medeltidsdagar

MedeltidsdagarnaFoto: Ryno Quantz.

• Medeltida marknad

• Tornerspel kl 15.00
med Riddare från Arboga

• Gycklargruppen Pest & Kolera

• Mat på krogen Glada Galten 

• Café i Prinsvillan

• Barnaktiviteter

• Gratis gycklarskola

Se programmet här

Kontakt

Kultur och bibliotek

Kultursamordnare
Anna-Karin Lejdal
Postadress:
Kultur och bibliotek
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Östangränd 7
135 40 Tyresö

Politiskt ansvar