Tyck till om tyreso.se

Tyresö medeltidsdagar

Tyresö medeltidsdagar arrangeras 20-21 maj 2017 på historisk mark på Lilla Tyresö, alldeles intill Tyresö slott. Välkommen på en upplevelsedag för hela familjen med tornerspel, medeltida marknad och spektakel.

Så kommer de då, en dag om året. Marknadsknallarna med sina varor, riddarna med sina frustande hästar och det högljudda gycklarsällskapet och de kringresande musikanterna. På just den här platsen låg en medeltida borg och kanske var det så här det gick till när dåtidens människor samlades för byteshandel och gästabud. Vardagen var slitsam och hård, men när man möttes för att handla med skinn och ylletyger så ville man också ha roligt tillsammans, munhuggas med tokiga gycklare och smörja kråset med rovor, honung och viltkött. Under Tyresö medeltidsdagar får du följa med på en resa bakåt i tiden. 

 Arboga kuskar Foto Urban Arvidsson 2016

Spännande tornerspel med Arboga kuskar. 
Foto: Eva Pettersson.

Tornerspel

Sveriges bästa riddare på plats i Tyresö - tornerlaget Arboga kuskar vann SM i klassiskt tornerspel 2016. Nu kan du se dem i ett spännande tornerspel där Robin Hood spelar en avgörande roll. Föreställningen innehåller stor dramatik bland riddare och hästar. Känn hur marken skakar när de frustande hästarna galopperar in på rännarbanan, hör skramlandet av riddarnas tunga rustningar och se solreflexerna i de blänkande svärden. Ett imponerande skådespel som får dig både häpna, jubla och skratta. En upplevelse utöver det vanliga! Tornerspelet ingår i entréavgiften.

Vackra smycken till salu

Foto: Ryno Quantz


Medeltida marknad

På den medeltida marknaden kan besökarna strosa runt bland hantverkare och knallar i tidstypiska dräkter. Där fanns allehanda varor och äkta hantverk till försäljning: korg- och läderarbeten, smycken av brons, silver och bärnsten, knivar, keramik, tyger och tvålar. Det finns också goda korvar, must, doftande bröd och brända mandlar. Passa på och köp fina kläder av ull och lin efter historiska förlagor.

 

Tre glada riddareGlada riddare. Foto: Ryno Quantz

Aktiviteter och spektakel

På området finns roliga aktiviteter för barn och vuxna; bågskytte, svärdstest, yxkastning, spjutkastning, armborstskytte och den spännande anordningen blida. Prova också på att spela musroulette. Barnen kan måla vapensköldar och prova på det medeltida hantverket tovning. Ett absolut måste är gycklarskolan där ungarna kan lära sig jonglera, prova på diabolo eller akrobatik. Och håll i struthättan - det finns till och med en medeltida, skojig karusell!

Väpnare försvarar området, kämpande korsriddare tränar stridskonst och tokiga gycklare ställer till med oreda. På området härjar Pest & Kolera, gycklargruppen som hittar på en massa upptåg. Se upp för hetlevrade tempelriddare, plompare, flotesuggor och annat löst folk. Busar får sitta i stocken!

Läderhantverk Foto Eva PetterssonFoto: Eva Pettersson.

Mat och café

Blir du hungrig kan du slå dig ner på krogen Glada Galten där det serveras medeltida mat. Den sötsugne hittar hembakta läckerheter, kaffe och glass på caféet i Prinsvillan. Bakom Prinsvillan ser man fortfarande grunden av det gamla borgliknande stenhuset som låg här på medeltiden.

Sköna jungfrur dekorerar sköldar

Måla ditt eget vapen. Foto: Ryno Quantz

Det medeltida Tyresö

Platsen där medeltidsdagarna går av stapeln heter Lilla Tyresö och ligger nära Tyresö slott och kyrka. Här låg det medeltida Tyresöhus, säte för ett av Stockholmsområdets största gods med tillhörande gårdar. Där Prinsvillan nu ligger fanns på medeltiden ett större, borgliknande stenhus och av den gråstensgrunden kan man än i dag ana rester av i gräsmattan bakom det vita huset.

Busar får sitta i stockenBusar får sitta i stocken! Foto: Lena Guthe.

 

Gatuadress: Lilla Tyresö, Kyrkvägen 5, vid Tyresö kyrka och Tyresö slott.

Biljettpris inklusive tornerspel: 100 kr för vuxna, 50 kr för barn. Vid förköp: 80 kr för vuxna, 40 kr för barn. Biljetter släpps i början av maj på www.tyreso.se/biljetter 

Du kan också swisha. 123 069 10 63. Skriv hur många vuxna och barn du betalar för.

Barnaktiviteter: Några är gratis, och några kostar en liten slant ca 10-80 kr.

Färdmedel: Bästa sättet att ta sig till Tyresö medeltidsdagar är med buss 875 från Gullmarsplan, ändhållplats Tyresö kyrka (bussresan tar cirka en halvtimme). Bussen stannar ca 100 meter från medeltidsområdet.

P-plats:
Kyrkängen, p-avgift 20 kr. OBS! Begränsat antal p-platser, stor risk för trafikstockning! Ta hellre cykel eller buss.

Frågor om arrangemanget: Anna-Karin Lejdal, tel 08-578 291 25, 070-169 85 66
anna-karin.lejdal@tyreso.se   

Frågor om marknaden:
Mikael Thun 070-379 87 07. Utställare som inte har medeltida tält eller kläder undanbedes vänligen. OBS! Marknadsplatserna är fullbokade.

Arrangör:
Tyresö kommun


Publicerad av: Kristina Erdholm

Senast uppdaterad: 2017-03-27

Högermeny

Tyresö medeltidsdagar

Tyresö medeltidsdagar

MedeltidsdagarnaFoto: Ryno Quantz.

• Tornerspel

• Medeltida by med hantverkare

• Marknad med försäljning av allehanda varor

• Mat och café

• Gycklare och spektakel

• Barnaktiviteter

Kontakt

Kultur och bibliotek

Kultursamordnare
Anna-Karin Lejdal
Postadress:
Kultur och bibliotek
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Östangränd 7
135 40 Tyresö

Politiskt ansvar