Tyck till om tyreso.se

Vad är Kvarnhjulet?

Kulturcentrum Kvarnhjulet är en mötesplats för gammal och ung. Här arrangeras många kurser, konserter och evenemang.

Kvarnhjulet ligger mellan Wättinge Gårdsväg och Nyboda skola
på gångavstånd från Tyresö centrum (Se karta). Här finns i dag Tyresö kulturskola, Café Bonza, Nyboda fritidsgård samt bokningsbara lokaler för föreningsliv och privatpersoner. Om du vill veta mer om lokalerna och hur man bokar dem, följ länken: 

www.tyreso.se/kvarnhjulet 

Kvarnhjulet är ett kulturcentrum där man kan träffas, gå en kurs, höra ett föredrag, gå på en konsert eller åka i skateparken. Illustration: M. Hudak.

Mycket händer på vårt kulturcentrum Kvarnhjulet. Tyresöfestivalen, höstlovsverksamhet, konserter, föredrag och teaterföreställningar är exempel på arrangemang. Dessutom är Kvarnhjulet ett centrum för många av föreningslivets aktiviteter - kurser, sammankomster och utåtriktad verksamhet.

Varför heter området Kvarnhjulet?

Namnet knyter an till Tyresös tidiga industrihistoria, då tre kvarnhjul utvann kraft ur Tyresö strömmar, forsar och fall. Vi ser även kvarnhjulet som en symbol för en kreativ mötesplats där besökaren kan dela med sig av eget eller ta del av andras skapande. De tre kvarnhjulen finns i Tyresö kommunvapen.

Kvarnhjulet består av tre byggnader

Hus A: Här huserar Kulturskolan och där ligger också Nyboda fritidsgårds kontor. Alla rum har namn efter vatten. Danssalen Virveln, lilla danssalen Droppen, teaterstudion Bubblan, bildsalen Stänket, musikstudion Bruset och uppehållsrummet Bäcken. Tonfallet är ett programrum för konserter och föreställningar.

Hus B: Här finns bokningsbara lokaler för föreningar, företag och privatpersoner. Här har rummen namn efter de tre strömmar där kvarnhjulen fanns. Nyfors är den stora samlingssalen med plats för upp till 180 sittande gäster. Follbrinken är en medelstor lokal för möten och konferenser för upp till 50 personer. Uddbyfallet är en mötes- och konferenslokal för upp till 20 personer.

Hus C: Här finns bokningsbara lokaler, expedition och kopieringsrum med självservice. Rummen har namn efter kvarnhjulets delar: Navet är en lokal för möten och konferenser för upp till 30 personer och Ekrarna är en lokal för möten och konferenser för upp till 10 personer. Här finns också ett bokningsbart café för sammankomster för 40-100 personer. Här har också ungdomscaféet Café Bonza sin verksamhet fyra kvällar i veckan. Café Bonza är kommunens café för ungdomar mellan 16 och 20 år.


Publicerad av: Kristina Erdholm

Senast uppdaterad: 2017-03-23

Högermeny

Kontakt

Utvecklingsförvaltningen

Värdinna hus B och C
Elina Koivisto Adjaoud
Postadress:
Fritid och friluft
135 81 TYRESÖ
Besöksadress:
Kulturcentrum Kvarnhjulet
Pluggvägen 6 C
135 46 TYRESÖ

Politiskt ansvar

Boka lokal

Boka lokal

Almanacka

Här kan du boka:
Kvarnhjulets lokaler, gymnastiksalar, matsalar, aulor och Forellen.