Tyck till om tyreso.se

Kultur i höstmörkret

Mellan den 13 och 19 november 2017 är det åter dags för Kultur i höstmörkret - kulturveckan som lyser upp Tyresö mitt under den mörkaste årstiden! Vi hoppas att alla Tyresöbor ska få upp ögonen för vilket rikt utbud av kultur det finns i närområdet.

Programmet för Kultur i höstmörkret 2017 är ännu inte lagt. Programmet blir klart under hösten och då uppdateras den här webbplatsen.

Kulturveckan är ett samarbete mellan kommunens avdelning för Kultur och bibliotek och det lokala föreningslivet. Vill din förening vara med? Ta då tillfället i akt - alla Tyresöföreningar är välkomna att delta om ni vill arrangera ett program med kulturellt innehåll. Hur programmet utformas bestämmer ni själva utifrån era förutsättningar och möjligheter. Kommunen ansvarar för samordning och marknadsföring. Vi har också vissa lokaler som ni kan få låna gratis, kontakta oss om ni vill ha hjälp med det. Mer information kring Kultur i höstmörkret kommer längre fram, men notera gärna redan nu vecka 46 i er kalendrar.

Kulturbidrag

Skulle ni vilja vara med och arrangera ett kulturprogram under Kultur i höstmörkret, men känner att ni inte kan finansiera det fullt ut, så finns det kulturbidrag att söka. Den 15 maj är sista ansökningsdag för hösten. Läs om bidragsregler och ansök via e-tjänsten på www.tyreso.se/kulturbidrag 

 

Så här så programmet ut under Kultur i höstmörkret-veckan 2016.


Lärare och elev på KulturskolanLärare och elev på Tyresö kulturskola. Foto: Dana Marouf.

Invigning med konsert för Världens Barn

Veckan inleds med Konsert för Världens barn där Tyresö kulturskolas elever och lärare står på tå för att ge oss en fantastisk konsert och samla pengar till Världens barn. Konferencier är Malin Olah, lokalt välkänd musiker och pedagog. Kommer de över förra årets insamlade 23 910 kr? Tyresö kulturskola ger även konserten Gott & blandat under veckan.

Musik ute vid Tyresö slott

Hur musiken lät på Shakespeares tid har Nicolai kammarkör med körledaren och tyresöbon Christian Ljunggren funderat på, och ger en konsert med Shakespeares texter på Tyresö slotts wärdshus, 400 år efter hans död. Det kommer att vibrera av 1600-tal och är gratis! Boka gärna  brunch på värdshuset i samband med konserten.

Erik Linder sjungerErik Linder är gäst hos Tyrersö jazzband. Foto: Daniel Ahlberg.

Jazzcafé, sång och musik

Tyresö Jazzband ger konsert med folkkäre tyresösonen Erik Linder som sångare. Vill du sjunga själv bjuder Tyresökören in alla att prova på att sjunga i kör med dem. Trollbäckens oratoriekör arrangerar en flash-mob i Tyresö Centrum under veckan – plötsligt händer det!

Folkdans på SolsäterFolkdans för alla åldrar hos Kulturella folkdansgillet på Solsäter. Foto Tore Nilsson.

Folkdans, slöjdkväll och visning av Solsäter

Vill du hellre dansa folkdans finns det möjlighet under veckan för både vuxna och barn hos Kulturella folkdansgillet i det byggnadsminnesmärkta huset Solsäter i Trollbäcken. Det blir också dräkt- och slöjdkväll då besökare kan få en rundvisning av huset.

HistorieberättareBerättare från Fabula Storytelling. Foto: Mats Rehnman.

Berättarföreställning med syriska folksagor

Folkkultur från Syrien får vi hos Al Hakawati. Det betyder historieberättaren och är en tvåspråkig föreställning av berättarnätet Fabula Storytelling. Kom och lyssna på syriska folksagor som framförs på arabiska och svenska i ett lekfullt samspel. Det blir mingel och fika denna kväll.

bioaffisch Idol
Film på Bio Forellen

Tyresö filmförening presenterar Flykten till framtiden av Ulf Malmros och på allmän begäran visas kritikerrosade Bland män och får. Unik torsdagsfilm är Idol, om pojken Mohammads osannolika resa från Gaza till segern i Idol 2013. Missa heller inte rafflande Kvinnan på tåget efter succéboken med samma namn!

Rätt som det är BarnteaterKung & Drottning produktion spelar för små barn. Foto: Daniel Milton.

Teater och svängig musik för barn

De små barnen (från 3 år) kan få sin första teaterupplevelse av Kung & Drottning Produktion eller hos internationellt kända Teater Tre som gästar Tyresö. Gruppen Orkesterpop, känd från Bolibompa, bjuder på svängig och rolig musik om kluriga frågor för barn 4-8 år.

Kultur på nätet 

För seniorer som behöver fylla på med IT-kunskaper finns föreningen Seniornet. Här presenteras vinterns hetaste IT-trender, till exempel uppkopplade kylskåp och smarta klockor. 

Konstrundans logotype

Konstrunda - utställningar och ateljébesök

Konstrundan Tyresö bjuder in oss att besöka konstnärerna i deras ateljéer under en helg och har dessutom en samlingsutställning i Bollmoradalens kyrka hela veckan. I samma lokaler ställer Tyresö fotoklubb ut medlemmarnas nyaste bilder.

Lina Löfström BakerUnder exposed, om identitet, släktskap och miljö. 

Experimentell fotokonst visas i Tyresö konsthall av Lina Löfström Baker i utställningen  År 2015 fick hon Tyresö kommuns kulturstipendium. Akvareller av Ulla Thorsell visas på Trollbäckens bibliotek.

Från Dansfilmen Martha and NikiFilmen Martha & Niki - om vänskap och ett världsmästerskap i dans. Foto: Tora Mkandawire Mårtens.

Danstema med coola ungdomar

Vill du hellre experimentera med lite nya ”moves” kan du hänga med dansgruppen So Mad och prova stilen dancehall och se den kritikerrosade dansfilmen Martha & Niki.

Färgglad vävVill du bekanta dig med vävningens mysterier? Foto: Gun Holmgren

Hantverk och textila tips

Kom och lär dig mer om färgkomposition i vävtekniker är du välkommen att besöka Hantverksgårdens vänner.

MysterievandringBokliga mysterier hittar du hos Tyresö bibliotek. Foto: Pixabay

Det händer på biblioteken - författarbesök och mysterievandring

Unga mellan 7-13 år kan följa med på en mysterievandring i biblioteket efter stängningsdags! Biblioteket presenterar också höstens heta böcker i ett bokmingel med tilltugg.

Kulturarv och kulturvandringar

Under naturguidningen Människan och skogen får vi veta mer om folkkultur. Med vår populära naturguide Martina Kiibus.  

Du som är intresserad av kulturarvet kan få veta mer i den nya hembygdsboken Älgö – en skärgårdspärla, som presenteras under veckan. Älgös och Tyresös historia är tätt sammanlänkade och föredraget spänner över hela tiden från forntid till nutid.

Tyresö församling gör en historisk upplevelsevandring i Bollmoradalens kyrka, ur delvis kyrkligt perspektiv, från 800-talet fram till våra dagar.

Margareta Bengtson Mathias AlgotssonMargareta Bengtson och Mathias Algotsson. Foto: Annika Falkuggla.

Kulturveckan avslutas med en höstkonsert

Veckan avslutas av Lions club som arrangerar konsert med världsartisterna Margareta Bengtson, musikerna Mathias Algotsson och Jan Bengtson tillsammans med Tyresö vokalensemble under ledning av dirigent Anne Aaltonen Samuelson.

Varmt välkomna till en sprakande kulturvecka!

Projektledare:
Anna-Karin Lejdal, kultursamordnare, Tyresö kommun: 070-169 85 66


Publicerad av: Kristina Erdholm

Senast uppdaterad: 2017-02-10

Högermeny

Kontakt

Kultur och bibliotek

Kultursamordnare
Anna-Karin Lejdal
Postadress:
Kultur och bibliotek
135 81 Tyresö
Besöksadress:
Östangränd 7
135 40 Tyresö

Politiskt ansvar