Tyck till om tyreso.se

Kulturstipendiater 2013

2013 års kulturstipendier går till två personer som på olika sätt bidrar till att göra kulturlivet i Tyresö rikare.

Kulturstipendiater 2013
Sofia Karlström, konstnär (till vänster)

Sofia Karlströms bilder och berättelser bjuder på oväntade och absurda möten mellan sagofigurer, monster, människor och djur - en slags egensinnig fablernas värld.

På ett elegant och drivet sätt skapar hon tidlösa sagor, förföriskt vackra och motbjudande på en och samma gång. Fulla av svart humor och berättarglädje.

Sofia Karlström rör sig obehindrat och oförskräckt mellan de olika materialen; teckning, grafik, textil eller film spelar ingen roll, hennes uttryck lyser igenom och speglar tydligt ett starkt och personligt konstnärskap. 

Hon får 20 000 kronor för fortsatt arbete, bland annat med sin nästa bok, en illustrerad novell om två personer, den ena mer vilsen än den andra.

Nelly Zagora, dansare (till höger)

Nelly Zagora hade tidigt en passion för rörelse och musik, som fick sitt utlopp i Tyresögymnastiken och i barnkören Minitrutarna. Som ungdom gick hon i skola på Kulturama samtidigt som hon dansade på Lasse Kühlers. Hon dansade titelrollen i avslutningsproduktionen Peter Pan på Kulturama och hon koreograferade och dansade i musikalen Dracula på Victor Rydberg gymnasiet. Därefter kändes det naturligt att gå vidare till vidare dansstudier på Balettakademiens yrkesutbildning.

Nelly Zagora har ett spännande sceniskt uttryck och ett gränsöverskridande utforskande arbete där hon gestaltar sina funderingar över människans medvetande.

Hon får 10 000 kronor för att kunna delta i Impulstanz Wienna International Dance Festival och få nya perspektiv på sitt konstnärskap.


Publicerad av: christine.salomonsson@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-03-27

Högermeny