Tyck till om tyreso.se

Kulturstipendiater 2012

2012 års kulturstipendier går till fyra personer som på olika sätt bidrar till att göra kulturlivet i Tyresö rikare.

 

Jörgen Toresson, 10 000 kronor
Kultur- och idrottsgalan 2012Jörgen är en välkänd Tyresöprofil, en allsidig pianist, organist och dragspelare värd att uppmärksamma efter mångåriga betydelsefulla insatser för kulturlivet i Tyresö. 1987 var han med och bildade Tyresö Jazz och Blues Club, som alltså har 25-årsjubileum i år. Ingen kan ha undgått att höra honom spela i Tyresö centrum, på jazzkaféer i gamla föreningsgården och senare Kvarnhjulet eller i kyrkorna. Dessutom underhåller han regelbundet ideellt gästerna på Björkbacken sedan många år. Han är också en flitig kompositör och låtskrivare, mest känd för Tyresöborna genom visan ”Trivsamma Tyresö” som blivit signaturmelodi för Tyresö Närradio.

 

Peter Eriksson, 10 000 kronor
Kultur- och idrottsgalan 2012Peters fotografier är vackra och tidlösa betraktelser över människan och naturen och om mötet mellan dessa två. Trots att motiven kommer från hans privata värld, ofta den egna trädgården och familjen, så lyckas han ändå förmedla något universellt som vi alla berörs av och känner igen oss i. En känsla av vemod och längtan dröjer sig kvar efter mötet med hans bildvärld. Peter får stipendiet för projektet Penumbra där han försöker ”skapa minnen av stunder man inte vill förlora”.

 

Valter Gran, 5 000 kronor
Kultur- och idrottsgalan 2012Valter är en ung begåvning som har vuxit upp och varit musikaliskt aktiv i Tyresö. Han utmärkte sig genom sitt virtuosa pianospel som elev på Tyresö Kulturskola, han är engagerad i Strängstyrkan och Tyresö Ungdomskör. Han har studerat på Södra Latins yrkesmusikerlinje inriktning jazzpiano och går nu på Betel Folkhögskolas afroensemblelinje. Han får stipendiet som uppmuntran till framtida musikstudier.

 

Emma Elmqvist, 5 000 kronor
Emma ElmqvistEmma är en ung lovande dansare som arbetar för att sammankoppla erfarenheter från de två världar där hon varit verksam – hip-hopens influenser med erfarenheter från Kungliga svenska balettskolan där hon går den moderna inriktningen för yrkesdansare. Hon får stipendiet som uppmuntran till vidareutbildning på Broadway Dance center i New York.

 


Publicerad av: christine.salomonsson@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-03-22

Högermeny