Tyck till om tyreso.se

Notholmen

Notholmen ligger i Kalvfjärden vid Tyresö slott. Här finns bland annat café och en liten gästhamn.


cafenotholmen

Välkommen till Notholmen!

Den lilla holmen ute i vattnet vid Tyresö slott var i många år bebodd av fiskaren och hans familj. Även fiskardrängen hade sin bostad i ett litet krypin i direkt anslutning till uthuset. Fiskaren levererade färsk fisk till bland andra slottsherren markis Lagergren och resten av fångsten sålde han på torget inne i Stockholm.

Sedan fiskaren flyttat från sin holme, som i dag kallas för Notholmen, har byggnaderna främst använts som fritidsbostad. Den gamla ladan och ett par mindre uthus, där fiskarens hustru tog hand om en och annan ko, brann ner i mitten på 1940-talet.

Upprustning på 1990-talet
Det var egentligen inte förrän under lågkonjunkturen i början på 1990-talet som byggnaderna började rustas upp av arbetslösa tyresöbor. Efter den första renoveringen användes byggnaderna till sommarcafé där bland andra arbetslösa ungdomar fick arbete några veckor under sommaren.

Notholmsbron ombyggd
En stor förändring ägde rum i mitten på 1990-talet då den kommunala skutan Maria Sofia flyttades från Breviks brygga och fick sin nya hemmahamn på Notholmen. I samband med Maria Sofias flytt bekostade kommunen en fullständig ombyggnad av Notholmsbron.

Åren därefter renoverade kommunen samtliga byggnader utvändigt inklusive det gamla badhuset, men det visade sig vara svårt att hitta en lämplig långsiktig användning för byggnaderna.

Vandrarhem
När några vandaler sommaren 2001 tänt på huvudbyggnaden, som brann ner till hälften, blev dock kommunen och ägaren Nordiska museet snabbt överens om Notholmens framtida användning. Slutresultatet av den överenskommelsen kan vi se i dag. Den gamla fiskarbostaden har blivit filial till det befintliga vandrarhemmet Lilla Tyresö och är med sina tolv bäddar, kök och sällskapsrum ett av Sveriges vackrast belägna vandrarhem.

Gästbrygga
I fiskardrängens gamla bostad huserar hamnkaptenen. Han sköter bland annat om Tyresös första gästbrygga, där det finns plats för 25 fritidsbåtar.

Den gamla ladan, som brann ner på 1940-talet, har återuppstått på samma plats, men med något förändrat innehåll. I den ena delen finns ett café med en stor uteterrass och i den andra delen duschar och toaletter för båt- och vandrarhemsgäster.

För att underlätta för besökare under den mörka årstiden, har gångvägen från parkeringen vid slottet ut till Notholmen försetts med belysning.

Bada och fiska från klipporna
I övrigt är Notholmen öppen och tillgänglig för allmänheten precis som tidigare. Det går att ha picknick i gröngräset och att bada och fiska från klipporna. Notholmen är en pärla i Tyresö, med möjligheter till möten över generationsgränserna.


Publicerad av: webmaster@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-07-31