Tyck till om tyreso.se

Gratis naturguidningar

Huvudbild

Tyresö har en rik och varierad natur. Du kan gå med på en gratis guidad tur för att uppleva och lära dig mera om vår fina kommun. Välkommen!

Ingen föranmälan krävs!
Vi genomför guidningarna i alla väder och oavsett antal deltagare. Ta med matsäck, rejäla skor eller stövlar och kläder efter väder. Terrängen är ojämn och stundtals lite kuperad. Vid de lättvandrade turerna går vi i lite jämnare terräng i ett lugnt tempo. För mer information kontakta vår guide Martina Kiibus.

LÖRDAG 19 augusti

Telegrafberget till Ällmora träsk - Där Strindberg upptäckte skärgården
"Där öppnade sig plötsligt en tavla, som kom honom att frysa av förtjusning." Så beskriver Strindberg sitt första möte med skärgården när han från Telegrafberget blickade ut över fjärdar och holmar. 100 år senare kan vi njuta av samma storslagna utsikt över havet och skärgården. Från Telegrafberget vandrar vi längs lavklädda hällmarker och mossklädda granskogar till den lilla sjön Ällmora träsk, trolskt omgiven av branta berg. Terrängen är stundtals kuperad och på sina håll kan stigen vara lite blöt, så stövlar eller grova kängor rekommenderas.
Cirka 4 timmar inklusive två kortare matsäckspauser.
Cirka 5 km.
Samling: Busshållplats Trinntorp kl 10.15 (buss 819). OBS! Exakt samlingstid kan komma att ändras när SL:s nya tidtabell kommer.
Avslutning: Busshållplats Solstigen, Ällmora

TORSDAG 24 augusti

Barnsjön och invigning av Prästängsdammarna
Lättvandrad guidning som även passar dig med permobil eller barnvagn
Den lilla skogssjön Barnsjön ligger i en dalsänka, karaktäristisk för Sörmlands omväxlande sprickdalslandskap. Vi vandrar runt sjön som omges av granskog, hällmarkstallskog, hassellundar och mossrika våtmarker. Guidningen avslutas på Prästängen där de nya dammarna invigs kl 11.00 av kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl. Dammarna kommer att rena dagvattnet från Krusboda på sin väg till Tyresö-Flaten. De blir också ett fint inslag i landskapet och bidrar till ett rikare växt- och djurliv.
Själva guidningen tar cirka 1,5 timme. Vid invigningen bjuds på enklare förfriskningar. Läs mer på tyreso.se/prastangarna.
Cirka 2 km.
Samling: Busshållplats Tyresö Gymnasium kl 9.30 (buss 802, 824)
Avslutning: Prästängen (Närmaste hållplats Nyfors, buss 873 eller Tyresö Gymnasium, buss 802 och 824).

TISDAG 29 augusti

Gammelström och Tyresö-Flaten – lättvandrad guidning
Tyresö-Flaten har beskrivits som en av Stockholmstraktens vackraste insjöar. Vi vandrar längs norra stranden till Gammelströms porlande vatten. Härifrån fortsätter vi genom Tyrestas mossrika granskog till kulturmarkerna vid Oppsätra och tallhällarna vid Lillsjön där vi äter vår matsäck. I strandkanten har bävern lämnat tydliga spår och porsen sprider sin lavendellika väldoft.
Cirka 3 timmar inklusive matsäckspaus.
Cirka 3 km.
Samling och avslutning: Busshållplats Nyfors kl 10.00 (buss 873).

FREDAG 8 september

Kolardammarna och invigning av Albys nya groddammar - lättvandrad guidning
Kolardammarna ligger i Alby naturreservat och bidrar till den biologiska mångfalden i området samtidigt som de renar dagvattnet från Bollmora och Öringe. Vi följer dammarna från inloppet till utloppet som kantas av grovstammiga aspar. Härifrån vandrar vi vidare längs den meandrande Fnyskbäcken och in i kohagarna till en av de nya groddammarna som anlades i våras för att gynna groddjuren i Alby. Vandringen fortsätter genom skogen och avslutas nedanför Ahlstorp vid groddammarna, som invigs kl 14.00.
Själva guidningen tar cirka 1,5 timme utan paus.
Cirka 2 km. Vid invigningen bjuds på enklare förfriskningar.
Samling: Busshållplats Öringe kl 12.20 (buss 875).
Avslutning: Vid groddammarna nedanför Ahlstorp (närmaste hållplats är Lummergången eller Krusboda torg, buss 873 eller Öringe, buss 875).

TISDAG 12 september

Höstprakt i Tyresö slottspark - lättvandrad guidning anpassad för rullstolsburna och barnvagnar
"Träden skiftade i guld, guldbrunt och blodrött. Tyresö var paradisiskt dessa dagar." Så beskriver Tyresö slotts siste ägare Claes Lagergren Tyresö slottspark i slutet av september 1908. Vi vandrar i lugnt tempo i den lummiga engelska parken och ut till havet på Notholmen och kan likt Lagergren njuta av det paradisiska Tyresö. I parken finns gamla knotiga lindar och ekar samt Stockholms läns största förekomst av grovstammiga alar.
Cirka 3 timmar inklusive matsäckspaus.
Cirka 3 km.
Samling och avslutning: Busshållplats Tyresö kyrka kl 11.00 (buss 875). Kommer du med bil, samlas vi vid Tyresö slott (handikapp-parkering finns vid slottet).

LÖRDAG 30 september

Vildmarkskänsla i Solbergaskogen - NYHET
Solberga-Bergholmsskogen är en liten pärla med mossklädda stenblock, grovstammiga tallar och fina granskogspartier med gamla lågor inbäddade i mossan. Vi vandrar på de karga hällarna med utsikt över Tyresö slott och Notholmen och ner längs Kalvfjärdens strand. En trolsk mossravin leder oss via fuktlövskogen till Lilla Tyresö där guidningen avslutas. Ett par partier är lite knöliga, så rejäla skor rekommenderas.
Cirka 3,5 timmar inklusive matsäckspaus.
Cirka 5 km.
Samling och avslutning: Busshållplats Tyresö kyrka kl 10.00 (buss 875).

TISDAG 10 oktober

Kolardammarna i Alby naturreservat - lättvandrad guidning anpassad för rullstolar och barnvagnar
Kolardammarna ligger i Alby naturreservat och utgör ett vackert inslag i landskapet. Längs strandkanten möts du av grovstammiga aspar, tallbackar, små berghällar och öppna gräsmarker. I dammarna myllrar det av små och stora vattendjur. På våren leker grodorna och paddorna och på en ö i centrala dammen har bävern byggt en hydda. I dammarna renas också dagvattnet från Bollmora och Öringe på sin väg till Albysjön.
Cirka 2 timmar inklusive matsäckspaus.
Knappt 2 km.
Samling och avslutning: Busshållplats Öringe kl 11.00 (buss 875). Kommer du med bil, samlas vi på parkeringen vid Fårdala ridskola.

LÖRDAG 21 oktober

Tyresö-Flaten – en av Stockholms vackraste sjöar
Tyresö-Flaten har beskrivits som en av Stockholmstraktens vackraste insjöar. En vandring runt Tyresö-Flaten inger en härlig vildmarkskänsla med fina vyer över sjön. Vi vandrar genom mossrika granskogar och karga hällmarkstallskogar, längs en slingrande å som kantas av alar, Gammelströms porlande vatten och Nyfors brusande vattenfall. Terrängen är stundtals kuperad.
Cirka 4 timmar inklusive matsäckspaus.
Cirka 6 km.
Samling och avslutning: Busshållplats Nyfors kl 10.00 (buss 873)

Guidehandledningar för dig med rullator, rullstol eller barnvagn

Här hittar du kartor och information om speciella promenader som du som är hjulförsedd kan gå på egen hand.


Publicerad av: webmaster@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-07-14

Högermeny

Kontakt

Utvecklingsförvaltningen

Naturskolepedagog
Martina Kiibus
Postadress:
135 60 Tyresö
Besöksadress:
Alby friluftsgård