Tyck till om tyreso.se

Vill du hjälpa ensamkommande flyktingungdomar?

Publicerad den: 2015-09-07

Många hör av sig och vill hjälpa ensamkommande flyktingungdomar. Engagemanget är glädjande. Tyresö kommun söker i första hand familjehem och gode män. Du kan också bli flyktingguide.

Du som vill hjälpa människor på flykt kan göra det på många sätt: genom att skänka pengar, skänka varor, ge av din tid eller öppna ditt hem.

Många har den senaste tiden hört av sig tillkommunen. Vi arbetar med att besvara alla frågor som kommer in, men det ta en tid innan vi hinner ringa tillbaka.

Vill du skänka pengar eller varor hänvisar vi till de hjälporganisationer som finns: Röda Korset, Rädda Barnen, Radiohjälpen, UNHCR, Läkare utan gränser med flera.

Vill du ge av din tid som kontaktperson finns det flera volontärorganisationer, bland annat Kompis Sverige och Röda Korset.

Läs om hur Tyresö kommun arbetar med flyktingmottagning

Vill du bli god man?

Ensamkommande ungdomar behöver få en god man som stöd tills ungdomen är myndig.
Läs mer och anmäl intresse för att bli god man.

Vill du bli flyktingguide?

Som flyktingguide kan du hjälpa flyktingar att bygga egna kontaktnät och se till att de får rätt verktyg för att finna sig tillrätta i Sverige, med vår kultur och våra vanor. Trivs deltagarna ihop och kan prata om roliga och intressanta ämnen utvecklas även det svenska språket. 

Så här kan det gå till:

  • Anmäl ditt intresse till Kompis  Sverige
  • En samordnare hos Kompis Sverige matchar ihop den nyanlända och flyktingguiden och har ett kartläggningssamtal utifrån gemensamma intressen.
  • Den nyanlände och guiden sköter kontakten med varandra själva. Samordnaren kan alltid kontaktas vid behov.

Kontakten är frivillig, sker på fritiden och bygger på ömsesidighet, öppenhet och respekt. Bägge parter kan när som helst avbryta kontakten.

Vill du vara familjehem?

Vi är i stort behov av fler familjehem i Tyresö då antalet ensamkommande flyktingbarn har ökat markant den senaste tiden.
Har du eller din familj vilja och engagemang att ta emot ensamkommande ungdomar? De flesta barn som kommer till Tyresö är pojkar i åldern 14-17 år från Afghanistan, Eritrea, Somalia och Syrien.

Frågor och svar om familjehem för ensamkommande flyktingbarn 

Informationskväll
En informationskväll hölls torsdagen den 17 september 2015 i Nyboda skolas matsal.

Ytterligare en informationskväll ordnas tisdagen den 29 september 2015, kl 18.00 - 19.30 i samarbete med Nacka och Värmdö kommuner. Läs mer här och anmäl dig senast 24 september.

Vem kan bli familjehem?
Det är viktigt att familjehemmet erbjuder en trygg och stabil situation för ungdomen. Du ska fungera som en god förebild och kunna vägleda ungdomarna till ett självständigt liv i Sverige.  För att godkänna familjehem görs därför en enkel utredning med hembesök och utdrag ur polisregistret.

Familjehem får ersättning enligt Sveriges kommuner och landstings rekommendationer. Kommunen stöttar med handledning.
Du kan anmäla ditt intresse för att ta emot ett ensamkommande flyktingbarn i ditt hem via formuläret nedan. Socialförvaltningen tar kontakt med dig så snart de hinner. 

Intresseanmälan till att bli familjehem

Namn
Telefon
E-post
Adress


Övrigt
 


Publicerad av: webmaster@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-02-10

Högermeny

Kontakt

Socialförvaltningen

Postadress:
135 81 Tyresö

Politiskt ansvar