Tyck till om tyreso.se

Tyresös äldreboenden Silviacertifierade

Publicerad den: 2016-12-13

Tyresö kommun har under 2016 storsatsat på att utbilda personalen på samtliga äldreboenden i kommunen inom demens.

Genom den omfattande utbildningen, i Silviahemmets regi, har samtliga medarbetare på de fyra boendena fått fördjupa sig i hur man på bästa sätt bemöter och aktivt bidrar till att höja livskvaliteten hos personer med demenssjukdom. 

För att lyckas nå upp till en certifiering var 70 procent av medarbetarna på varje boende tvungna att klara ett avancerat kunskapstest. Något som alla boenden - Björkbacken, Ängsgården, Krusmyntan och Trollängen - lyckats med! I slutet av november och under december hålls certifieringsceremonier på samtliga boenden där medarbetarna får ta emot sina certifikat.

Silviacertifiering på Trollängens äldreboendeGlada Silviacertifierade medarbetare på Trollängens äldreboende 

 

Först ut var Trollängen, där Aferdita Vrajolli är verksamhetschef.

Aferdita Vrajolli− Jag har arbetat många år inom vården men aldrig sett en kommun satsa lika hårt på kompetensutveckling som Tyresö, berättar hon. Silviautbildningen har gett mig och mina medarbetare konkreta kunskaper inom demens, som vi också enkelt kunnat implementera, analysera och följa upp i vår egen verksamhet. Det är något vi saknat. Och det är helt fantastiskt att se att det redan gjort så stor skillnad för våra boende och att det även stärkt vårt arbete med anhörigkontakten.

 

Alla medarbetare utbildade
Silviautbildningen är speciell på så sätt att den riktar sig till precis alla som kan tänkas möta dementa personer i en verksamhet. Därför har exempelvis även administratörer, vaktmästare och lokalvårdare genomgått utbildningen i olika format.

Tyresö först i landet
Silviautbildningen är en del i en större målsättning för Tyresö kommun. När nu alla vård- och omsorgsboenden i Tyresö har gått färdigt utbildningen, fortsätter satsningen under 2017 genom att all hemtjänstpersonal, då även privata utförare med minst tio brukare, kommer att få gå utbildningen. Även biståndshandläggare, avgiftshandläggare, bostadsanpassare, administratörer och chefer inom myndigheten för äldre och funktionsnedsättning kommer att ges möjlighet att delta.

Anna Lund, första vice ordförande i socialnämnden berättar:

Anna Lund− Antalet äldre ökar i kommunen och även antalet dementa, så för oss är det viktigt att de som kommer i kontakt med de dementa och deras anhöriga får den bästa utbildningen och har ett gemensamt förhållningssätt. När vi är färdiga kommer Tyresö att vara den första kommunen i hela Sverige som Silviacertifieras i sin helhet. Så med denna satsning blir vi också en förebild för resten av landet.

Läs mer om Silviacertifieringen


Publicerad av: josephine.uppman@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-01-05

Högermeny