Tyck till om tyreso.se

Tyda Media träffar barn för ett Sverige där alla är lika mycket värda

Publicerad den: 2016-05-26

Tyda Media deltar i Glada Hudiks projektet Barn föds inte med fördomar. Ett projekt för ett Sverige där alla är lika mycket värda och där allas förmågor tas tillvara på bästa sätt. Gänget från Tyda Media träffade många nyfikna skolbarn.

– Redan när vi kom till skolan stod barnen och välkomnade oss med utrop som "De är här nu!". Det var ett härligt mottagande, säger Tilman Frank, verksamhetshandledare för Tyda Media.

Camilla Wallberg, Maria Brolund, Håkan Nilsson, Linnéa Johansson från Tyda Media besökte Östbergaskolan i mitten av maj. Skolbarnen var väl förberedda och hade sett filmen "Hur många Lingon finns det i världen?". Trots vanan av att stå på scen i teaterföreställningar var gänget från Tyda Media ändå lite nervösa inför mötet.

Tyda Media på skolbesökTyda Media på besök i skolan. 

– Men det gick bra. De ställde frågor om hur det är att vara funktionsnedsatt och vilka drömmar vi har, säger Håkan Nilsson och får medhåll från Maria Brolund som verkligen tyckte det var roligt att träffa skolbarnen.

– De ställde många, många frågor, till exempel om vi hade blivit retade när vi var små. Sedan frågade de också vilken artist jag tycker om och vilken favoritfärg jag har, säger Maria Brolund.

– Mötet mellan oss på Tyda Media och skolbarnen visade vad hela projektet går ut på; att vi egentligen är väldigt lika. Efter ett tag handlade inte frågorna om funktionsnedsättning utan om helt andra saker. Till exempel jobbar Linnéa Johansson hos oss mycket med Youtube och det var barnen intresserade av. De pratade samma språk, säger Kikki Meyer, verksamhetshandledare, Tyda Media.

Fler besök
Det kommer att bli fler träffar framöver. Linnéa Johansson och Camilla Wallberg ska komma tillbaka till Östbergaskolan och berätta om sina stora intressen dinosaurier och handarbete. Tyda Media har även bjudit in skolbarnen att besöka dem i Tyresö till hösten.

– De ville se hur vi jobbar här på Tyda, säger Maria Brolund som gärna följer med på fler skolbesök i höst. 

Som tack för att Tyda Media deltagit i projektet fick de gå på Glada Hudiks föreställning Trollkarlen från Oz i Globen. En väldigt passande present då gänget från Tyda Media själva sätter upp föreställningar. Nu senast var det Alice i Underlandet.

Tyda Media producerar också tidningen TydaBladet fyra gånger per år där de skriver om utflykter, biobesök, bokrecensioner eller besök på andra verksamheter. Tidningen skickar de till alla som jobbar på Tyda, deras anhöriga, vårdcentralen och alla som har blivit intervjuade.
Du kan följa Tyda Media via Instragram.

Gänget på Tyda Media
Maria Brolund, Kikki Meyer, Gerd Göderlind, Tilmann Frank, Leonard Jansson, Håkan Nilsson, Mikael Hedlund

Projektet Barn föds inte med fördomar riktar sig till åk 4-6 och syftar till att öka förståelsen för olikheter och mångfald och motverka utanförskap. Eleverna får tillfälle att möta olikheter, prata om
vad likabehandling innebär och reflektera över sin egen roll i klassen och kamratkretsen.


Publicerad av: Helén Kim

Senast uppdaterad: 2016-05-26