Tyck till om tyreso.se

Planering för ombyggnad av Björkbacken

Publicerad den: 2016-06-13

Arbetsmiljöverkets överväger ett förbud av vård- och omsorgsarbete vid Björkbacken från januari 2018 om inte trånga hygienutrymmen och dörröppningar anpassas till gällande regler. Tyresö kommun planerar därför en ombyggnad av Björkbacken.

Drygt 30 hygienutrymmen vid Björkbackens vård- och omsorgsboende uppfyller idag arbetsmiljökraven. Resterande hygienutrymmen är för trånga för att vara en säker arbetsmiljö enligt Arbetsmiljöverkets regler.

Avdelningen Vitsippan är utdömd och kommer därför att avvecklas som ett vård- och omsorgsboende och istället bli bostäder för äldre med psykisk funktionsnedsättning. Det kommer att ske successivt under hösten 2016.

Ombyggnad ger säker arbetsmiljö
För övriga avdelningar på Björkbacken krävs ombyggnationer. I ungefär 60 hygienutrymmen kommer därför wc-stolar flyttas, tvättställ att bytas ut till mindre eller flyttas.

Det krävs större åtgärder i ungefär 15 hygienutrymmen. Där kommer ytterligare undersökningar att göras av bärande väggar och schakt för att bedöma vad som är möjligt. Dessutom kommer dörröppningarna till rummen och lägenheterna att breddas.

– Det kräver en omfattande planering för att det ska fungera så smidigt som möjligt för de som bor på Björkbacken. Vår målsättning är att de boende inte ska behöva flytta flera gånger utan endast evakueras en gång medan ombyggnationen pågår, säger Gunny Bäckström, tf. socialchef.

Ombyggnadsarbetet beräknas starta under våren 2017 och vara klart första halvåret 2019. Nu väntar i första skedet investeringsbeslut och planering av ombyggnaden.

För mer information kontakta
Auli Metsänsalo, enhetschef myndighet äldre
08-578 295 15

Elvira Avdic, t f verksamhetschef kommunal regi äldreomsorg
08-578 296 13


Publicerad av: Helén Kim

Senast uppdaterad: 2016-06-17

Högermeny