Tyck till om tyreso.se

Nu kan det bli billigare att köpa hemtjänst privat

Publicerad den: 2009-08-25

Den nya skattereduktionen vid köp av hushållsarbete kan innebära att det är mer ekonomiskt för dig att köpa hemtjänst privat än att få det som bistånd från kommunen.

Om du köper hushållsarbete (hushållsnära tjänster) efter den 1 juli 2009 behöver du bara betala halva arbetskostnaden inklusive moms. Den som säljer hushållsarbetet får resten av arbetskostnaden från Skatteverket, när du har betalat din faktura.

Exempel på hushållsarbete är städning, klädvård, matlagning, gräs- och häckklippning, snöskottning samt omsorg och tillsyn vid promenader eller besök på bank, vårdcentral eller liknande.

Din inkomst avgör

Skattereduktionen innebär att det kan vara mer ekonomiskt för dig att köpa hemtjänst från ett privat företag än att få det som bistånd från kommunen. Det beror dock på din inkomst göroch hur mycket hjälp du behöver.

Det finns många privata företag som utför hushållsarbete och du kan fritt välja vilket företag du vill anlita. Om du vill köpa hushållsarbete från ett privat företag och kostnaden exempelvis är mellan 300 och 400 kronor i timmen, så innebär det att du betalar 150 till 200 kronor per timme för hushållsarbete efter skattereduktionen.

Även de privata företag som Tyresö kommun har avtal med om hemtjänst, så kallade kundvalsföretag, kan utföra hushållsarbete privat.

Skattereduktionen är 50 procent av arbetskostnaden, men kan högst vara 50 000 kronor per år. På Skatteverkets hemsida www.skatteverket.se finns mer information om skattereduktion för husarbete (gemensamt namn för hushållsarbete och ROT-arbete).

Det finns också möjlighet att räkna ut din skatt så att du vet hur stort utrymme du har för skattereduktion för hushållsarbete.


Publicerad av: linda.esperstrand@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2009-08-25

Högermeny

Relaterad information