Tyck till om tyreso.se

Huskurage - för barn som far illa

Publicerad den: 2016-08-29

Har du känt dig orolig för hur ett barn i din närhet mår och har det hemma? I snitt är det tre barn i varje skolklass som upplever våld i hemmet. I varje skolklass finns i genomsnitt fem barn som lever i familjer med missbruksproblem eller psykisk ohälsa.

Barn på stenDet här är något som Polisen arbetar med i projektet Huskurage. Genom att försöka öka vårt civilkurage i husen där vi bor, ska vi tillsammans hjälpa barnen. Vi behöver bli bättre på att reagera när vi märker att något inte står rätt till i någon familj.

Om du misstänker att en granne blir utsatt:

  • Ring på. Fråga om allt är som det ska?
  • Ta hjälp av en annan granne,bovärd eller hyresvärd för stöd och hjälp att ringa på.
  • Ring polisen vid akuta eller hotfulla situationer.

Våga fråga

Barnet själv inser inte alltid att något är fel. Det kan också vara så att barnet är rädd att situationen ska bli värre eller bli tvungen att flytta från familjen. Därför är det ännu viktigare att vi runt omkring agerar. Det är väldigt viktigt att visa barnet att vi reagerar på det som barnet utsätts för. Då förstår barnet att vardagen med våld inte är som det ska vara.

Att som granne berätta att barnet kan komma dit om något händer ger också barnet en trygghet i huset. Vi vuxna måste överlag bli mycket bättre på att våga fråga barn om hur de mår och hur de har det när vi känner oro för dem.

Anmäl till socialtjänsten

Vi ska också göra en så kallad orosanmälan till socialtjänsten om vi anser att det behövs. Det handlar inte om att "lägga sig i", det handlar om att rädda liv och hjälpa utsatta barn som inte har någon egen röst.

– Vuxna personer som be­rättar om hur de som barn levt i familjer med missbruk, psykisk ohälsa eller våld, undrar ofta varför ingen utanför familjen reagerade trots att de kände till prob­lemen. De känner sig otroligt svikna av de vuxna runtomkring, säger Nina Rung som projekt­leder polisens arbete med Hus­kurage.
Förutom att barn som lever under sådana här förhållanden mår dåligt, så får de ofta problem med inlärningen i skolan. Dessutom är risken större hos dessa barn att de själva utsätter andra för våld, eller själva blir utsatta senare i livet.

Det bästa för barnet är att de kan prata med någon, men de kan vara svårt för barnet att själv ta kontakt. Då kan vi behöva hjälpa till att ta det första steget.

– Under hösten planerar vi att introducera projektet även i skolorna, säger Nina Rung. Förskolor och skolor är de som är allra bäst på att upptäcka misstanke om våld och missförhållanden.
Läs mer om Huskurage på www.huskurage.se. Där kan du även boka en föreläsning och hämta dokument.


Publicerad av: christine.salomonsson@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-08-29

Högermeny