Tyck till om tyreso.se
Till tyreso.se

Lärplattan - ett nytt pedagogiskt hjälpmedel

Lärplattan används numera dagligen i verksamheten på Njupkärrs Förskola.

 
Tre barn och en surfplatta

 

Det finns många fördelar med att använda lärplatta i arbetet med barnen. Den är enkel att använda och möjligheterna är oändliga. Lärplattan kan användas till exempel för att dokumentera verksamheten och sedan kan pedagogerna reflektera över en aktivitet tillsammans med barnen.

På Njupkärr föredrar vi att köpa och ladda ner appar istället för att skaffa gratisappar som ofta innehåller reklam och störande musik. Hellre kvalité an kvantitet, resonerar pedagogerna. Det finns appar som på ett lustfyllt sätt tränar matematik och språk, appar där barnen kan skapa musik, spela teater mm.

Lärplattan är utmärkt att använda som uppslagsverk. När barnen undrar "Hur många ben har en spindel?" eller "Hur låter en björn?" kan de söka information på lärplattan. Även till skogsutflykten tas den med. Barnen kanske vill veta vad det är för fågel de kan se eller vilken svamp det är som växer just där. Ibland får de lyssna på en app med olika fågelljud och leker "Gissa fågeln".

Ofta används lärplattan i små grupper av barn, tre till fyra stycken, med stöd av en pedagog. Här lär sig barnen samspel och turtagning. Att arbeta med lärplatta är ofta mycket lustfyllt och barnen är motiverade och fokuserade. Då går det lätt att koncentrera sig lång stund.

Numera har varje avdelning sin egen lärplatta.


Publicerad av: karin.border@utb.tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-01-29

Högermeny