Tyck till om tyreso.se

Tyresöbo blev Årets europeiska uppfinnarkvinna 2013

Publicerad den: 2013-12-06

Ett stort grattis till företagaren Ylva Ryngebo som blev årets europeiska uppfinnarkvinna 2013. Hon mottog priset för sin mångåriga insats inom röntgen och hälso- och sjukvård. Ylva är sedan flera år också föreläsare i Tyresö Vetenskapliga Akademi.

Ylva RyngeboTyresöbon Ylva Ryngebo är röntgensjuksköterskan och innovatören som tog hem det prestigefyllda platinapriset i European Women Inventors & Innovators Network, EUWIIN Award, torsdagen den 28 november 2013.

Till finalen hade 73 kvinnor från Europa, Nigeria, Indien och Malaysia kvalificerat sig.

– Jag känner mig hedrad och fruktansvärt glad. Det var så många fantastiskt kompetenta innovatörer som gått till finalen och jag vann. Jag har knappt fattat det än. Efter att ha jobbat och slitit i så många år, ofta ensam och i motvind, så betyder detta oerhört mycket för mig. Att veta att det jag gör, ofta ideellt verkligen har uppmärksammats även internationellt. Detta kommer nu också att öppna för nya möten och kontakter, kanske samarbeten med innovativa kvinnor (och män) världen över, det är stort, säger Ylva Ryngebo.

Ylva Ryngebo fick platinapriset för sin innovatörsgärning för röntgenutrustning. Hennes innovation MID Comp lyfts särskilt fram. Den finns på de flesta svenska röntgenavdelningar idag och är utvecklad i samarbete med röntgenpersonal. MID Comp komprimerar vävnaden i buken vid röntgen av ländrygg, buk och bäcken genom en spännanordning som trycker ner ergonomiskt utformade kuddar över magen när patienten ligger på undersökningsbritsen. Komprimeringen ger högre bildkvalitet och lägre stråldoser.

Föresläser för teknikintresserade Tyresöelever

Ylva Ryngebo delar också med sig av sin erfarenhet som uppfinnare till Tyresös elever. Sedan flera år är hon inspiratör och föreläsare i Tyresö Vetenskapliga Akademi (TVA), där elever i årskurs 5 till 7 kan lära sig mer om vetenskap och teknik. Sammanlagt består TVA av 45 elever från samtliga kommunala grundskolor.

Motivering

Vinnare av Platinapriset 2013 från European Women Inventors & Innovators Network, EUWIIN, går till Ylva Ryngebo från Tyresö, Sverige:
För hennes arbete med att utveckla medicintekniska produkter som hjälper till att sänka stråldosen vid röntgen vilket gör patientens undersökning säkrare och resultaterar i bättre bildkvalitet

Fakta om Ylva Ryngebo

Yrke: Innovatör och företagare
Företag: Medical Innovation Design MID AB, www.mid.nu, grundades 2004
Omsättning: 2,4 MSEK (2012)
Antal anställda: 2
Utbildning: Legitimerad röntgensjuksköterska
Bor: Tyresö, Stockholm Familj: Maken Kent, barnen Alfredh 14,Theodor 16 och Anthon 20 år, hund och sköldpadda
Tidigare utmärkelser: Årets svenska uppfinnarkvinna 2006, representerad på utställningarna Kvinnors uppfinningar och 100 innovationer på Tekniska museet i Stockholm samt nominerad till EUWIIN 2011 på Island.


Publicerad av: annika.roed@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2013-12-08

Högermeny

Relaterad information

Information

Information

Tyresö Vetenskapliga Akademi (TVA) är en av flera aktiviteter inom det inkluderande synsättet "En skola för var och en". Begreppet står för att alla elever i Tyresö ska erbjudas en god skolgång, anpassade efter elevens behov och förutsättningar. Genom TVA erbjuds elever som är specialintresserade av naturvetenskap och teknik utmaningar som ska stimulera till fortsatta studier.