Tyck till om tyreso.se

Stark tillväxt på Södertörn

Publicerad den: 2016-12-13

Nu har resultaten från undersökningen Bästa Tillväxt 2016, presenterats. På 10-i-topp-listan för Stockholms län ligger sju av kommunerna i länets södra delar, på Södertörn. Tyresö ligger på plats 9 av länets 26 kommuner.

Det är kreditupplysningsföretaget Syna som för tionde året i rad bedömer tillväxten i landets kommuner och rankar kommuner länsvis. I Stockholms län är det kommunerna i söder som dominerar topplistan Bästa Tillväxt 2016. Nynäshamns kommun står för den största klättringen jämfört med året före, från plats 23 till 6. Södertörnsamarbetet ses som en viktig anledning till regionens framgång.

– Att 7 av 10 kommuner på topplistan ligger på Södertörn är ett kvitto på att vårt samarbete över kommungränserna är rätt väg att gå. Vi samarbetar i tillväxt-, näringslivs- och utvecklingsfrågor och koordinerar satsningar på utbildning och bostäder. Södertörnsamarbetet innebär att vi hjälper varandra till gemensam framgång och inte uppfattar varandra som konkurrenter, säger Bob Wållberg, kommunstyrelsens ordförande i Nykvarn samt ordförande i styrgruppen för Södertörnsamarbetet.

Stabil tillväxt med många snabbväxande företag

Kommunerna i undersökningens toppskikt har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. 

- Den här undersökningen visar att det finns många kreativa entreprenörer och framgångsrika företagare i Tyresö och våra grannkommuner. För oss är det viktigt att vi som kommun också på bred front jobbar för att göra det lätt att vara företagare. Vi har också fått tydliga kvitton på att vi jobbar på ett bra sätt i andra mätningar, säger Fredrik Saweståhl, kommunstyrelsens ordförande (M) i Tyresö.

En analys som Bisnode AB (ett företag som tillhandahåller affärs-, marknads- och kreditinformation) har gjort bekräftar att Södertörn har snabbare företagstillväxt än Stockholms län som helhet och att mer än vart tredje företag är snabbväxande.

Södertörns framgång viktig för hela Stockholm
Pia Forsberg, näringslivschef i Huddinge kommun, vidgar perspektivet:

– Kommunerna i södra Stockholm har 100 000 nya arbetstillfällen som mål fram till 2030. Det kommer innebära att färre behöver pendla långt till sina jobb vilket är bra för både trafiksituationen, miljön och människors privatliv. Södertörns framgång är mycket positiv för de som bor och arbetar här, samtidigt som den gynnar hela Stockholmsregionen.


Topplistan Stockholms län (kommuner på Södertörn i fet stil):

 1. Upplands Väsby
 2. Huddinge
 3. Botkyrka
 4. Södertälje
 5. Haninge
 6. Nynäshamn
 7. Nykvarn
 8. Sundbyberg
 9. Tyresö
 10. Vallentuna

 

Om undersökning Bästa Tillväxt

Syna är Sveriges äldsta kreditupplysningsföretag och har erbjudit oberoende kreditupplysning sedan 1947. I undersökning Bästa Tillväxt går de igenom de senast tillgängliga boksluten för samtliga aktiebolag och mäter tre värden:

 • Andelen företag som har en omsättningsökning > 5 % mellan de två senaste årsredovisningarna.
 • Andelen företag som ökat antalet anställda mellan de två senaste årsredovisningarna.
 • Andelen företag som går med vinst enligt senaste årsredovisningen.

Läs mer om Bästa tillväxt 2016 på Synas webbplats. 


Publicerad av: karin.hassler@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-12-13

Högermeny