Tyck till om tyreso.se

Ung i Tyresö hjälper ungdomar till arbete och studier

Publicerad den: 2017-04-21

Några har hoppat av skolan, andra har svårt att hitta rätt som unga vuxna, de allra flesta be­höver en vuxen som lyssnar lite extra. Ung i Tyresö hjälper ungdomar mellan 16 och 24 år som behöver vägledning för att hitta arbete eller välja studier.

Sebastian BjörkmanEfter två månaders praktik fick Sebastian Björkman från Trollbäcken fast anställning på en lakritsfabrik i Kista. Idag efter ett år är han arbetsledare. FOTO RYNO QUANTZ.

Sebastian Björkman är 20 år och från Trollbäcken. Efter några månaders praktik på Haupt Lakrits i Kista fick han fast jobb. Vägen dit gick via Ung i Tyresö.

Två nyanser av svart

Sebastian hoppade av gymnasiet efter ett år. Att sitta i skolbänken är inte riktigt hans grej. Han säger själv att han är rastlös. Efter tre års arbetslöshet, med kortare ströjobb, befann han sig i en ohållbar situation. Han hade inget jobb, ingenstans att bo och inga pengar till mat. Sebastian fick tips om Ung i Tyresö av en vän som gick dit på coachande möten.

– Ung i Tyresö har betytt jätte­mycket för mig, säger Sebastian. Det kändes som de brydde sig. Inte bara min handläggare, utan alla jag träffade där. De ville verkligen hjälpa.
För Sebastians del handlade det först om att lösa det mest akuta. Han fick bland annat hjälp att söka matbidrag.

– Jag träffade min handläggare två till tre gånger i veckan i början. Allt jag hade i huvudet frågade jag om. Och de lyssnade. Kollade hur jag mådde och så. Just då hade jag ingen stabil bostad och fick hjälp att ställa mig i bostadskön.

Sebastian hade en idé om jobb i Norge. Tillsammans med sin handledare kollade han olika möjligheter. När det verkade för svårt fick han förslag om praktikplats på Haupt Lakrits.
– Lakritsfabrik lät väl inte så kul först, men jag trivs väldigt, väldigt bra här. Det är det bästa jobb jag någonsin haft, säger han.

Arbetsledare över packlaget

Och det märks att det fungerar bra. Sebbe, som alla kallar honom, är en i teamet. Under sin praktik fick han klistra etiketter i flera veckor. Men snart växte uppgifterna och Sebastian med dem. Han gillar inte att göra ingenting och jobbade på bra. För det finns alltid något att göra,
säger han. Om det egna jobbet är klart rycker man in där det behövs. I tillverkningen, på lagret eller provar och betygsätter nya smaker som är på gång.
Nu har han varit där i nästan ett år och är heltidsanställd som arbetsledare för lakritsfabrikens första packlag. Laget består även av Robert, också från Ung i Tyresö, och barndomsvännen Linus. Sebastian och killarna har själva fått sätta ramarna och bestämma hur arbetet ska läggas upp för att fungera så bra som möjligt.

Bra upplägg för alla

Haupt Lakrits tycker att två månaders praktik och uppföljande ar­bets­platsbesök från handledaren är ett bra upplägg.

– Det ger oss gott om tid att se om det fungerar. Man hinner känna av om det är värt att satsa eller inte. Vi är väldigt nöjda, säger Sara Salim som tagit in både ­Sebastian och Robert.
Och det bästa med jobbet om man frågar Sebastian?

– Människorna! säger han utan tvekan. Det här känns lite som min extrafamilj. Man kan prata med alla och alla hjälper varandra. Det gillar jag mest.

Bygga upp och rusta

Lisa Lönegård är verksamhetsledare för Ung i Tyresö. Hon berättar att majoriteten av ungdomarna som kommer dit behöver ut­ökat stöd. Det kan handla om en diagnos eller psykisk ohälsa och ofta behövs hjälp med flera olika saker. Därför satsar man på att ta ett helhetsgrepp utifrån varje individs livssituation. Det kan vara självstärkande insatser som samtalsstöd och motiverande kurser. Men också hjälp kring vård och ekonomi.

Ung i Tyresö är ett samarbete mellan kommunen och arbets­förmedlingen. Många ungdomar kommer via arbetsförmedling ­eller socialtjänst. Men antalet egen­anmälningar har ökat markant. Lisa Lönegård tror att det ­beror på att Ung i Tyresö börjar synas mer, bland annat i sociala medier och genom uppsökande verksamhet. Kanske påverkar det också att arbetsförmedlingen har flyttat till Haninge.

– Vårt jobb är att rusta ungdomarna för att kunna gå ut i jobb eller studier. En av våra viktigaste uppgifter är att förmedla en tro på varje individs resurser och förmåga. Det finns alltid en väg framåt och nya möjligheter. Man får testa sig fram. Och det får ta tid, säger hon.

FAKTA: 

Ung i Tyresö startade 2010. Projektet vänder sig till ung­domar mellan 16 och 24 år som bor i Tyresö. Förra året kom 126 nya del­tagare, varav 41 procent via ­egenanmälningar. 72 procent av deltagarna som avslutade 2016 gick ut i arbete eller studier. ­Totalt arbetade Ung i Tyresö med 233 ungdomar under 2016.Läs mer på ungityreso.se eller Facebook. OBS! Ung i Tyresö är inte samma som ”En väg in”, en numera permanent satsning som riktar sig till långtidsarbetslösa. 


Publicerad av: christine.salomonsson@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-04-21

Högermeny

Relaterad information