Tyck till om tyreso.se

När behövs det inte serveringstillstånd?

Spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker får inte serveras utan tillstånd. Det finns ett undantag från kravet på tillstånd.

Enligt alkohollagen betyder ordet ”servering” att alkoholdrycker säljs för att drickas på platsen där de säljs. Om alkoholdryckerna ingår som en del av ett arrangemang där deltagarna betalar entré- eller deltagaravgift är det också ”servering”.

Serveringstillstånd krävs inte om serveringen

  • avser ett enstaka tillfälle för i förväg bestämda personer,
  • sker utan vinstintresse och utan annan kostnad för deltagarna än kostnaden för inköp av dryckerna och
  • äger rum i lokaler där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol- eller lättdrycker.

Observera att alla tre punkterna måste vara uppfyllda för att undantaget ska gälla. Syftet med undantaget är att en privatperson vid till exempel en födelsedagsfest ska kunna sälja alkoholdrycker till självkostnadspris till inbjudna och föranmälda gäster. Entréavgift eller andra kostnader får då inte förekomma. Man får inte ha festen i en restaurang eller annan serveringslokal, exempelvis ett café.

Förvarings- och förtäringsförbud

En restaurang som har serveringstillstånd får bara sälja och förvara de alkoholdrycker som köpts in enligt tillståndet.

I butiker eller på serveringsställen som inte har serveringstillstånd får man inte låta någon dricka alkoholdrycker. Alkoholdrycker får inte heller förvaras där. Samma sak gäller för lokaler utan serveringstillstånd som upplåts yrkesmässigt för slutna sällskap och där mat eller dryck tillhandahålls via lokalens innehavare. En festvåning får exempelvis inte användas på så sätt att lokalens innehavare står för maten och gästerna tar med sig egen alkoholdryck. 

Förbuden ovan gäller inte folköl. För mer information om vem som får sälja folköl, se Relaterad information.


Publicerad av: inger.carlsson@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2016-08-24

Högermeny