Tyck till om tyreso.se

Riddare lockar tusentals besökare till Tyresö

Publicerad den: 2017-05-04

Tornerspel, Robin Hood, marknad och tokroliga gycklare. Den 20-21 maj anordnas Tyresö medeltidsdagar för trettonde gången. Evenemanget förväntas locka tusentals besökare från hela Stockholm.

Robin Hood

- Det är vårt största kulturarrangemang och mycket uppskattat, särskilt bland barnfamiljer, säger Susanne Gunnarsson, kultur- och bibliotekschef i Tyresö kommun.

Tyresö medeltidsdagar är fyllda av upplevelser och intryck. Där är knallarna som ropar ut sina varor till försäljning, det dramatiserade tornerspelet, stridslekarna och de överraskande upptågen. Allt bidrar till upplevelsen av en tidsresa bakåt i tiden.

Anna-Karin Lejdal är kultursamordnare i Tyresö kommun:

- Medeltidsdagarna arrangeras på en plats där ett medeltida, borgliknade hus en gång har funnits. Vi vill väcka intresse för vårt gemensamma kulturarv genom att iscensätta en medeltida marknad där man också roar sig och leker. Besökarna får prova på medeltida hantverk som smide och tovning men också jonglering och yxkastning. Den stora attraktionen är det spännande tornerspelet där självaste Robin Hood spelar en avgörande roll. Nytt för i år är sagoberättaren som väcker liv i urgamla legender och historier.

Blir man hungrig finns det medeltida rätter på krogen Glada Galten och hembakat bröd, svalkande drycker och sötsaker på caféet i Prinsvillan. Det går också bra att ta med sig en egen picknickkorg och slå sig ner under de blommande äppelträden.

- Många gillar att bara strosa runt och njuta av atmosfären, mumsa på brända mandlar och köpa med sig barkbröd eller bärnsten hem. Det finns något för alla. I entréavgiften ingår tornerspel, gycklarföreställning och gycklarskola, så man får ganska mycket för pengarna. Förköper man biljetterna så är dessutom rabatterat pris, säger Anna-Karin Lejdal.

Det medeltida Tyresö

Platsen där medeltidsdagarna arrangeras på heter Lilla Tyresö. Här låg det medeltida Tyresöhus, säte för ett av Stockholmsområdets största gods med tillhörande gårdar. Där Prinsvillan nu ligger fanns på medeltiden ett större, borgliknande stenhus och av den gråstensgrunden kan man än i dag ana rester av i gräsmattan bakom det vita huset.

FAKTA TYRESÖ MEDELTIDSDAGAR
Tid: Lördag 20 maj-söndag 21 maj klockan 11.00-17.00
Plats: Lilla Tyresö, Kyrkvägen 5, nära Tyresö slott och kyrka
Entréavgift: 100 kronor för vuxna, 50 kronor för barn 4-18 år. Barn under 4 år gratis.
Rabatt vid förköp på tyreso.se/biljetter: 80 kronor för vuxen och 40 kronor för barn.
Prova på-aktiviteter: En del ingår i entréavgiften, andra kostar mellan 10-80 kronor.
Färdmedel: Risk för trafikstockning, ta hellre cykel eller buss. Buss 875 från Gullmarsplan till Tyresö kyrka går ända fram till medeltidsområdet.
Frågor: Anna-Karin Lejdal, kultursamordnare, tel 08-578 291 25, e-post: kulturen@tyreso.se

www.tyreso.se/medeltidsdagar


Publicerad av: christine.salomonsson@tyreso.se

Senast uppdaterad: 2017-05-04

Högermeny